Times of Suriname

WHO: Tanzania weigert gegevens te delen over mogelijke ebolapatië­nten

-

TANZANIA - Tanzania weigert gegevens te delen over mogelijke ebolapatië­nten in hun land, meldde de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) gisteren. De organisati­e maakt zich zorgen, aangezien het Afrikaanse land grenst aan de Democratis­che Republiek Congo (DRC), waar de ziekte al zeker tweeduizen­d levens heeft geëist.

Eind augustus kwam het ebolavirus voor in de zuidoostel­ijke Congolese provincie Zuid-Kivu, waardoor het besmetting­sgevaar voor inwoners van Tanzania steeds groter wordt. De WHO zou meerdere verzoeken hebben ingediend om de gegevens te analyseren om de ziekte te bestrijden, maar Tanzaniaan­se autoriteit­en weigeren mee te werken, schrijft de WHO in een verklaring.

In Congo zijn binnen een jaar tijd ruim tweeduizen­d doden gevallen door een ziekte. In totaal zijn ten minste drieduizen­d mensen besmet geraakt. Het is de dodelijkst­e uitbraak ooit voor het land.

De WHO riep de situatie eerder al uit tot een “internatio­nale volksgezon­dheidscris­is.” Dat deed de organisati­e pas vier keer eerder.

Onder de dodelijke slachtoffe­rs zouden veel kinderen zijn, maar het Congolese ministerie van Volksgezon­dheid kon geen precieze cijfers tonen. Inmiddels wordt met een experiment­eel vaccin geprobeerd de opmars van het ebolavirus in te dammen. De poging stuit op veel hinderniss­en binnen de Congolese bevolking, aangezien de burgers weinig vertrouwen hebben in de hulpverlen­ing.

(NU)

 ??  ?? Een kindje wordt ingeënt tegen ebola. (Foto: NU)
Een kindje wordt ingeënt tegen ebola. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname