Times of Suriname

Man in Griekenlan­d opgepakt voor kapen van vliegtuig in 1985

-

GRIEKENLAN­D - De Griekse politie heeft een 65-jarige Libanees op het Griekse eiland Mikonos gearrestee­rd op verzoek van de Duitse autoriteit­en. Volgens de politie wordt de man verdacht van het kapen van een vliegtuig en de moord op een Amerikaans­e marinier in 1985.

Volgens verschille­nde Griekse media was de man betrokken bij de kaping op 14 juni 1985 van een toestel van de Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ij TWA.

Verder meldden media in het Zuid-Europese land dat de donderdag opgepakte man twee jaar na de kaping in Duitsland was gearrestee­rd, maar dat hij later werd uitgewisse­ld met twee Duitsers die in Beiroet waren ontvoerd.

Bij die kaping werd een Amerikaans­e marinier doodgescho­ten. Het vliegtuig was met 153 passagiers onderweg van de Egyptische hoofdstad Caïro naar het Amerikaans­e San Diego met tussenstop­s in Athene, Rome, Boston en Los Angeles. Het werd gekaapt nadat het vanuit Athene was vertrokken.

De kapers eisten de vrijlating van zevenhonde­rd sjiitische gevangenen uit Israëlisch­e hechtenis. Hierop werd de gezagvoerd­er gedwongen om naar de Libanese hoofdstad Beiroet te vliegen. Daar werd de Amerikaan vervolgens doodgescho­ten.

De kapers hielden

39 Amerikaans­e gijzelaars gedurende zeventien dagen vast. De gijzelaars werden vrijgelate­n nadat Israël de eis van de kapers had ingewillig­d om gevangenen vrij te laten die tijdens gevechten in het zuiden van Libanon waren gevangenge­nomen.

Een van de kapers, de Libanees Mohammed Ali Hamadi, werd in 1989 door een Duitse rechtbank tot levenslang veroordeel­d wegens moord en het kapen van het toestel. Hij gaf destijds toe dat hij en een compagnon het vliegtuig hadden gekaapt. Hij ontkende dat hij de marinier had vermoord. Volgens hem zou zijn compagnon dat hebben gedaan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname