Times of Suriname

Meer dan 160 arrestatie­s bij protest ‘Gele Hesjes’in Parijs

-

FRANKRIJK - Bij een demonstrat­ie van de ‘Gele Hesjes’ in Parijs heeft de politie zaterdag minstens 163 betogers gearrestee­rd, lieten de autoriteit­en weten via Twitter. De oproerpoli­tie probeert te voorkomen dat de groep twee andere demonstrat­ies in Parijs verstoort, waaronder een klimaatdem­onstratie.

De Franse politie had zaterdagmo­rgen vroeg al 7.500 agenten paraat om in te grijpen bij mogelijke ongeregeld­heden. Naast de klimaatbet­oging en het ‘Gele Hesjes’-protest vindt er zaterdagmi­ddag in het centrum van de stad een demonstrat­ie plaats tegen aangekondi­gde pensioenhe­rvormingen van president Emmanuel Macron. De eerste opstootjes vonden rond 10.00 uur plaats bij station Saint-Lazare, waar een onaangekon­digde demonstrat­ie plaatsvond van ‘Gele Hesjes’. Agenten zetten traangas in. Volgens de Franse krant Le Parisien waren nog geen uur later al dertig mensen gearrestee­rd.

Tijdens fouilleera­cties en tassencont­roles heeft de politie explosief materiaal in beslag genomen, krant.

Ook op Place de la Madeleine liepen de spanningen op. ‘Gele Hesjes’ werd daar te verstaan gegeven te vertrekken, want demonstrer­en op het plein is verboden. Ook op de beroemde ChampsÉlys­ées is het onrustig en zet

meldt

de

Franse de oproerpoli­tie traangas in. Hetzelfde geldt voor Parc de Bercy.

De beweging van de ‘Gele Hesjes’ begon in november met protesten tegen geplande verhoginge­n van de benzineacc­ijns, maar is nu in het algemeen tegenstand­er van de hervorming­splannen van de regering. Anders dan hun naam doet vermoeden, dragen de betogers meestal geen geel hesje meer. Dit maakt het lastiger voor de politie om de groep in de gaten te houden. In het begin waren er bijna een kwart miljoen deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af. Hoeveel ‘Gele Hesjes’ zaterdag op de been zijn, in de 45e week van de protesten, is nog onduidelij­k.

(NU)

 ??  ??
 ??  ?? Een vrouw heft haar handen op tijdens het protest. (Foto: NU)
Een vrouw heft haar handen op tijdens het protest. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname