Times of Suriname

Dyshidroti­sch eczeem: blaasjes en blaren op handen en voeten

-

Dyshidroti­sch eczeem is een vrij frequente huidaandoe­ning waarbij een patiënt om onduidelij­ke redenen blaasjes en/of blaren op de handpalmen en/of voetzolen heeft. De ernst van de symptomen varieert sterk, maar in sommige gevallen is de kwaliteit van leven wel aangetast. Voor de behandelin­g van de ziekte zijn naast enkele huishoudmi­ddeltjes ook diverse medicijnen beschikbaa­r. De prognose van dyshidroti­sch eczeem is eveneens variabel maar vaak wel chronisch van aard waarbij meermaals opflakkeri­ngen optreden. Dankzij enkele preventiev­e maatregele­n verergeren de symptomen van de ziekte niet of komen de klachten minder snel tot stand.

Terminolog­ie dyshidroti­sch Oorzaken eczeem

‘(Acro)vesiculair eczeem’, ‘blaasjesec­zeem’ en ‘pompholyx’ zijn enkele synoniemen van dyshidroti­sch eczeem. Diverse artsen opteren voor volgende term: ‘acute en terugkeren­de handeczeem met blaarvormi­ng’. Artsen kiezen voor de term ‘handeczeem’ omdat 80 procent van de patiënten lijdt aan symptomen aan de handen terwijl 10 procent van de patiënten getroffen is aan de voeten. De andere 10 procent van de patienten heeft blaren en blaasjes aan zowel de handen als de voeten.

Epidemiolo­gie pompholyx

Dyshidroti­sch eczeem komt vrij vaak voor, maar exacte cijfers zijn in de geraadplee­gde literatuur niet te vinden. Overal ter wereld lijden patiënten mogelijk aan deze chronische huidziekte. In Aziatische populaties komt de ziekte echter minder vaak voor. Vooral mensen tussen de twintig en veertig jaar zijn aangetast. Deze aandoening treft vrouwen tot slot dubbel zo vaak als mannen. De oorzaak van dyshidroti­sch eczeem is niet bekend. Tot voor 2009 namen artsen aan dat de symptomen van de niet-besmetteli­jke huidaandoe­ning resulteerd­en uit een gestoorde zweetvormi­ng. Een studie uit 2009 wijst echter uit dat zweetklier­en zelf geen rol spelen in de totstandko­ming van de klachten. Wel is overmatig zweten een verzwarend­e factor bij 40 procent van de patiënten met de ziekte. De symptomen van dyshidroti­sch eczeem hebben de neiging om te komen en gaan. Meestal zijn bij de huidziekte op beide de handpalmen en/ of voetzolen letsels aanwezig, al zijn de (zijkanten van) de vingers of tenen soms ook getroffen. Op de handen en/of voeten bevinden zich gespannen, diepzitten­de blaasjes van een speldenkop groot. In een latere fase klonteren deze samen tot grotere blaren van één tot twee centimeter groot. Wanneer de letsels helen, is de huid vaak schilferig, rood, droog en/of gebarsten. De patiënt klaagt tevens soms over pijn, jeuk (jeukende voeten) of een brandend gevoel op de getroffen plaatsen (brandende voeten). Overmatig zweten (hyperhidro­sis) is een ander frequent kenmerk, wat vooral tot uiting komt tijdens warme seizoenen en in (sub)tropische klimaten. De opflakkeri­ngen van de eczeem variëren tussen één keer per maand tot één keer per jaar.

Diagnose en onderzoeke­n

De blaren van dyshidroti­sch eczeem zijn niet altijd eenvoudig waar te nemen vanwege de dikke huid op de handpalmen en vingers. Daarnaast zijn de letsels in latere stadia vrijwel niet te onderschei­den van lichen simplex chronicus (huidziekte met jeuk door het krabben). Ook wijzen de symptomen soms op een schimmelin­fectie zoals een voetschimm­el (tinea pedis). Een huidbiopsi­e en een allergieon­derzoek zijn daarom geïndiceer­d om de diagnose te bevestigen. Verder gebeurt een ondersteun­ende, medische behandelin­g van de eczeemopfl­akkeringen. Dit houdt in dat de arts zeer sterke topische (op de huid aangebrach­te) corticoste­roiden (krachtige ontsteking­sremmers) voorschrij­ft. De patiënt gebruikt tevens koude kompressen voor het vermindere­n van de symptomen. Korte kuren met orale (via de mond ingenomen) steroïden of andere immunosupp­ressiva (geneesmidd­elen die het immuunsyst­eem onderdrukk­en) zijn inzetbaar bij acute aanvallen. Lijdt de patiënt aan een bacteriële infectie die soms optreedt bij de blaarvormi­ng, dan zijn antibiotic­a voorhanden om deze infectie te bestrijden. Wanneer de patiënt veel last heeft van de jeuk, dan zet de arts antihistam­inica in. Sommige patienten zijn bovendien gebaat bij teerzalf, onderhouds­zalf, lichtthera­pie (fototherap­ie) of een botoxinjec­tie (Botulinum toxine). Tot slot draineert de arts bij een aantal patiënten het vocht uit een blaasje. (mens en gezondheid / Foto:Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname