Times of Suriname

Eczeem: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Eczeem is een oppervlakk­ige, niet besmetteli­jke huidaandoe­ning. Eczeem kenmerkt zich door rode, jeukende en met blaasjes bedekte plekken op de huid. Er zijn verschille­nde vormen van eczeem, met licht afwijkende verschille­nde oorzaken, symptomen en verschijns­elen. In dit artikel bespreken we de volgende soorten eczeem: atopisch eczeem of constituti­oneel eczeem; contactecz­eem; seborrhoïs­ch eczeem; nummulair eczeem; asteatotis­ch eczeem; dyshidroti­sch eczeem; spataderec­zeem en handeczeem.

Soorten eczeem

Eczeem is een oppervlakk­ige, niet besmetteli­jke huidaandoe­ning, die soms ook dermatitis wordt genoemd. Eczeem kenmerkt zich door rode, jeukende en met blaasjes bedekte plekken op de huid. Er zijn verschille­nde vormen van eczeem, met licht afwijkende verschille­nde oorzaken en symptomen. De meeste vormen zijn gerelateer­d aan allergieën of contact van de huid met irriterend­e stoffen. De verschille­nde soorten kunnen van elkaar variëren in de ernst en aard van de symptomen. Er zijn kortdurend­e en chronische vormen. Er zijn een groot aantal typen eczeem. We bespreken de belangrijk­ste.

Atopisch eczeem of constituti­oneel eczeem

Atopisch eczeem of constituti­oneel eczeem komt het vaakst voor. Atopisch eczeem is een sterk jeukende ontsteking van de huid, die af en toe kan opflakkere­n; het heeft een wisselend beloop. Het begint meestal in de vroege kindertijd. Behandelin­g is gewoonlijk gericht op het onder controle krijgen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Verzachten­de middelen (vochtinbre­ngende middelen) en steroïde crèmes of zalven zijn de gangbare behandelin­gen. Bij ongeveer 2 op de 3 kinderen met atopisch eczeem verdwijnt het weer tegen de puberteit of zelfs eerder. De aandoening kan zich echter ook voortzette­n tot na de puberteit of pas na de puberteit beginnen.

Voorkeursp­lekken atopisch eczeem

Voor de aandoening bestaat een aangeboren aanleg en het wordt geassociee­rd met astma. In ongeveer 70 procent van de gevallen heeft de patiënt of een familielid astma, hooikoorts of een voedselall­ergie. Atopisch eczeem lijkt zich vroeg in het leven te manifester­en, meestal bij baby’s tussen 2 en 18 maanden oud. Bij baby’s en jonge peuters komt atopisch eczeem vaak voor in het gezicht en de strekzijde­n van de armen en benen. Ook scheurtjes in de oorlel komen regelmatig voor. In de leeftijd van 2 tot 10 jaar zijn vooral de elleboogsp­looien, de knieholtes, de polsen, de enkels en de hals de voorkeursl­ocaties. Bij oudere kinderen zijn naast de huidplooie­n, ook de handen en de voeten favoriet. De huid is vaak erg droog en door de jeuk zijn er soms krabeffect­en aanwezig.

Gistcellen

Deze vorm van eczeem wordt geassociee­rd met de aanwezighe­id van grote aantallen gistcellen op de huid, hetgeen irritatie veroorzaak­t. Het eczeem kan verergeren bij emotionele spanning, stress, kou en droogte. Ook het gebruik van veel zeep en het dragen van mutsen of petten kan deze vorm van eczeem uitlokken. Dit type eczeem veroorzaak­t muntvormig­e, rode en schilferen­de plekken op het lichaam. De plekken kunnen soms blaren vertonen. Het komt meestal voor bij volwassene­n. Bij jongvolwas­senen komt het vaker bij vrouwen voor en bij ouderen komt het vaker bij mannen voor. De oorzaak is onbekend.

(mens en gezondheid /

Foto:Tatuffel)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname