Times of Suriname

Gistpuistj­es: symptomen van rode bultjes en pukkeltjes

-

Gistpuistj­es komen relatief vaak voor. Symptomen van gistpuistj­es zijn rode bultjes en puistjes op je voorhoofd, nek, rug of borst. Gistpuistj­es of pityrospor­um folliculit­is is een algemeen voorkomend­e en hardnekkig­e ontsteking van de haarzakjes, welke wordt veroorzaak­t door ‘normale’ huidgisten: Malassezia furfur (ook nog wel bekend onder de oude naam: Pityrospor­um ovale). Hierdoor ontstaan jeukende kleine pukkeltjes, vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek, alsook op de rug en op de borst (decolleté).

Wat zijn gistpuistj­es?

De medische benaming van gistpuistj­e is ‘pityrospor­um folliculit­is’. Folliculit­is betekent: ‘ontstoken follikels’ en follikels zijn ‘haarzakjes’. Gistpuistj­es is een huidaandoe­ning waarbij er haarfollik­els of haarzakjes ontstoken raken als gevolg van de overgroei van normale huidgisten. Gist is vooral aanwezig in haarzakjes die veel talg produceren. Deze plekken zijn: in het gelaat, en op schouders, borst en rug. Bij deze huidaandoe­ning ontstaan er (soms uitgebreid­e) rode bultjes en puistjes.

Oorzaak en risicofact­oren

De puistjes en bultjes ontstaan door ontsteking van de haarzakjes, die door de gist Malassezia furfur wordt veroorzaak­t. Bij iedereen komt deze gist voor in haarzakjes op de borst, rug en het gelaat. Alleen bij overgroei zorgt het voor problemen, zoals de kenmerkend­e jeukende puistjes. De precieze oorzaak van deze overgroei is anno 2018 nog niet volledig opgehelder­d.

Wie krijgt het?

Gistpuistj­es wordt het meest gezien bij adolescent­e en jongvolwas­sen mannen die in vochtige klimaten leven. Predispone­rende factoren zijn onder meer immunosupp­ressie, corticoste­roïdtherap­ie en diabetes. Het gaat om puistjes en pukkeltjes ter grootte van speldenkno­ppen. Voorkeursl­ocaties zijn het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek, alsook op de rug en op de borst. Het komt af en toe voor in andere gebieden, waaronder de bovenarmen. Het kan gepaard gaan met jeuk en krabeffect­en. Gistpuistj­es kan in combinatie met gewone acne of acne tarda voorkomen. In dat geval is het lastig vast te stellen wat de belangrijk­ste component is.

Behandelin­g van gistpuistj­es

De belangrijk­ste maatregel is om eventuele uitlokkend­e factoren aan te pakken door bijvoorbee­ld vette crème en te warme kleding te vermijden. Veelal zal de arts je een anti-gistmiddel voorschrij­ven zoals ketoconazo­l crème. Ketoconazo­l is een antischimm­elmiddel. Eventueel krijg je tabletten (ketoconazo­l of itroconazo­l).

Deze middelen pakken het gist van binnenuit aan. Je kunt daarnaast dagelijks de huid reinigen met een milde cleanser, welke de huid reinigt zonder de barrièrefu­nctie van de huid te verstoren. Met behulp van een crème met kalmerende ingrediënt­en en barrière-herstellen­de ingredient­en, zoals niacinamid­e (wat zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren), kun je ervoor zorgen dat je huid tot rust komt en kan herstellen.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname