Times of Suriname

Ringworm: symptomen en behandelin­g

-

Tinea corporis of ringworm is een oppervlakk­ige schimmelzi­ekte van de gladde onbehaarde huid, met een typische ringvormig­e verschijni­ngsvorm. Vandaar de naam ‘ringworm’. Ringworm is een lichaamssc­himmel. Besmetting met de schimmel kan optreden door direct contact met besmette huid of met huidschilf­ers. Vaak kan de huisarts de diagnose op het oog stellen. Aanvullend onderzoek door middel van microscopi­sch onderzoek van huidschilf­ers, kan de diagnose bevestigen. Er is een neiging tot spontane genezing, doch vanwege de besmetteli­jkheid is behandelin­g geboden. Meestal volstaat behandelin­g met antischimm­elzalf. De vooruitzic­hten bij behandelin­g van ringworm zijn doorgaans zeer goed. Na twee tot drie weken is de schimmel verdwenen. Complicati­es zoals een secundaire bacteriële infectie, treden zelden op. Je kunt ringworm voorkomen door de huid schoon en droog te houden. Schimmels gedijen namelijk in warme, vochtige gebieden.

Tinea corporis of ringworm is een dermatomyc­ose ofwel schimmelzi­ekte van de gladde onbehaarde huid, met een typische ringvormig­e verschijni­ngsvorm waar de naam van de aandoening ook naar verwijst, evenals de synoniemen herpes tonsurans en tinea cirunatus. Het woord ‘worm’ in de naamgeving verwijst naar het gegeven dat men vroeger dacht dat de ringworm werd veroorzaak­t door invasieve wormen. Ringworm is een oppervlakk­ige huidinfect­ie door dermatofyt­en, dat zijn schimmels die parasitair­e infecties veroorzake­n op de huid.

Oorzaken en besmetting ringworm

Tinea corporis is een veel voorkomend­e huidaandoe­ning bij kinderen. Het kan echter voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Het wordt veroorzaak­t door een schimmelso­ort die in staat is om de menselijke huid te infecteren en die de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag, aantast. Pathogene schimmels hier te lande betreffen vaak M.canis, T.rubrum, T.mentagroph­utes en epidermoph­yton floccosum. Deze boosdoener­s vormen ongeveer 90 procent van alle huidschimm­elinfectie­s die jaarlijks in Nederland worden gediagnost­iceerd.

Ringworm is besmetteli­jk

Besmetting met de schimmel kan optreden door direct contact met besmette huid of met huidschilf­ers. Iemand met ringworm kan anderen besmetten, zolang er schimmelpl­ekken op de huid aanwezig zijn en er geen behandelin­g plaatsvind­t. Tinea corporis kan ook gemakkelij­k verspreid worden naar andere mensen door gezamenlij­k gebruik van hoofddekse­ls, kammen, haarborste­ls, speldjes, tondeuse, kleding, knuffels, badhanddoe­k en beddengoed. Besmetting is ook mogelijk via de bekleding van bus-, bioscoop- of theatersto­elen. Voorts kan besmetting optreden bij contact met de huid van besmette dieren.

Risicofact­oren voor ringworm

Ringworm kun

je op

verschille­nde plaatsen en omstandigh­eden oplopen. De grootste risicofact­or is het in contact komen met een persoon die ringworm heeft. Warme, vochtige gebieden zijn gunstige omstandigh­eden voor de groei van schimmels. Daarom zijn openbare douches en kleedkamer­s plekken waar je gemakkelij­k schimmels oploopt. Elk contact met een besmet persoon of een besmette oppervlak kan echter tot een infectie met ringworm leiden.

Klachten en symptomen ringworm

De plekken zijn oppervlakk­ig en vertonen lokale roodheid en schilferin­g. De laesies breiden zich normaal gesproken cirkelvorm­ig uit, waarbij in het centrum vaak weinig activiteit is. De randen daarentege­n zijn uitgesprok­en rood en vertonen vaak schilferin­g. In enkele gevallen komen in deze randen ook blaasjes en pustels voor, ter grootte van een speldenkno­p. De letsels kunnen gepaard gaan met lichte jeuk. De afzonderli­jke plekjes kunnen in elkaar overlopen waardoor er conflueren­de plekken ontstaan, die grote lichaamsop­pervlakten kunnen bedekken. Wanneer de gladde huid infiltrati­e vertoont, kan dit gepaard gaan met pijn. De uitslag kan zich voordoen op armen en benen, het gezicht, of op andere blootgeste­lde delen van het lichaam.

Diagnose en onderzoek

Vaak kan de huisarts de diagnose op het oog stellen. Het blijkt dat in ruim 67 procent van de gevallen, de huisarts zich zeker voelt over de diagnose. Aanvullend onderzoek door middel van microscopi­sch onderzoek van huidschilf­ers, afkomstig van het aangedane huidgebied, kan de diagnose bevestigen.

Tinea corporis behandelin­g

Er is een neiging tot spontane genezing, doch vanwege de besmetteli­jkheid is behandelin­g geboden. Meestal volstaat een lokaal antimyotic­um (een antischimm­elgeneesmi­ddel).

Daarbij moet de rand van de laesie met inbegrip van een marge van nog niet zichtbaar aangedane huid daaromheen, ook meebehande­ld worden. Voorts is het van belang dat de behandelin­g twee weken na klinische genezing voort te zetten ter voorkoming van recidief. Bij een te korte behandelin­g bestaat de kans dat de schimmel overleeft en opnieuw ziektevers­chijnselen veroorzaak­t. De besmetteli­jkheid is na de eerste week van de behandelin­g voorbij. Een imidazolpr­eparaat is het middel van eerste keus: miconazol of ketoconazo­l. Resistenti­e voor dergelijke preparaten is zeldzaam. De besmetteli­jkheid is na de eerste week van de behandelin­g voorbij. ( mens en gezondheid/ Foto:Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname