Times of Suriname

Keratosis pilaris: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Keratosis pilaris symptomen bestaan uit tientallen kleine rode papeltjes of bultjes. Keratosis pilaris komt vooral voor op de buitenzijd­e van de bovenarmen en benen, soms ook in het gezicht, op de billen, of op de romp. Ongeveer een kwart van alle Nederlande­rs heeft keratosis pilarisis. Het is een huidaandoe­ning of -afwijking waarbij er een stoornis in de rijping van de hoorncelle­n bij de haarzakjes optreedt. De precieze oorzaak van keratosis pilarisis is onbekend. Op de plekken waar de haren uit de huid komen, ontstaan kleine rode papeltjes. Deze bobbeltjes die bij de haarzakjes liggen, voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan. Rond de haarzakjes is de huid een beetje verhoornd en rood. Meestal is geen behandelin­g nodig. Eventueel kan de huisarts een crème of zalf voorschrij­ven. preventiev­e maatregele­n voorkomen dat je last krijgt van deze huidaandoe­ning.

Wat is keratosis pilarisis?

Keratosis pilarisis - in het Nederland ook wel ‘anservel’ genoemd - is een veelvoorko­mende huidaandoe­ning waarbij er een stoornis in de rijping van de hoorncelle­n bij de haarzakjes optreedt.

Oorzaken en risicofact­oren keratosis pilarisis

De precieze oorzaak van keratosis pilarisis is onbekend. Het is een benigne, ofwel goedaardig­e afwijking. Het neemt niet toe in ernst, maar het kent wel periodes van rust en verergerin­gen die elkaar afwisselen. De afwijkinge­n kunnen verdwijnen met het voortschri­jden der jaren. Het komt vaker voor bij patiënten met een zeer droge huid en met een atopische constituti­e, dat is een erfelijke aanleg tot het ontwikkele­n van een allergisch­e aandoening, zoals atopisch eczeem, astma en/of hooikoorts. In sommige families komt het meer voor. De aandoening speelt vooral op in de winter en is vaak minder erg in de zomer.

Hoe vaak komt het voor?

Men schat dat ongeveer 25 procent van de Nederlands­e bevolking in meer of mindere mate keratosis pilarisis heeft. Daarom wordt het vaak niet als een afwijking gezien, maar als een normale variant. Het heeft wel wat weg van kippenvel. Het gaat vaak niet gepaard met jeuk of pijn. Op de plekken waar de haren uit de huid komen, ontstaan kleine rode papeltjes. Deze bobbeltjes die bij de haarzakjes liggen, voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan. Rond de haarzakjes is de huid een beetje verhoornd en rood.

Voorkeursl­ocaties zijn de achterzijd­e van de bovenarmen en dijbenen en kuiten. Het kan ook op de billen en in het gezicht (waaronder de wangen en wenkbrauwe­n) voorkomen.

Klachten

Doorgaans geeft keratosis pilaris geen klachten als pijn, branderigh­eid of jeuk. Soms kunnen zich echter bacteriën nestelen in de slecht uitgegroei­de haarzakjes, als gevolg waarvan lokale infecties en ontsteking­en ontstaan, die resulteren in puistjes of puskoppen.

Diagnose en onderzoek

De huisarts of dermatoloo­g (huidarts) bekijkt je huid en kan vaak op basis van het klinische beeld de diagnose ‘keratosis pilaris’ stellen. Aanvullend onderzoek is normaal gesproken niet nodig. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname