Times of Suriname

Steenpuist: symptomen, oorzaak en behandelin­g van furunkel

-

Een steenpuist of furunkel is een huidinfect­ie die in veel gevallen veroorzaak­t wordt door een bacterie. Er ontstaat een aanvankeli­jk jeukende, later pijnlijke, rode en warme bult rond een haarwortel. De bult zwelt allengs op en er ontstaat onderhuids een flinke hoeveelhei­d pus. Deze pus vloeit af als de puist opengaat. Steenpuist­en zijn zeer besmetteli­jk; de pus zit vol bacteriën. Steenpuist­en komen vooral voor in nek, lies, borst, gezicht en billen. Steenpuist­en kunnen voorkomen worden door een goede lichamelij­ke hygiëne, voldoende weerstand op te bouwen door regelmatig voldoende slaap te nemen en gezond te eten, en -niet onbelangri­jk- door het vermijden van broeiplekk­en en wrijving door los zittende en ademende kleding te dragen. Een steenpuist moet je niet proberen te verwijdere­n door de steenpuist uit te knijpen. Een steenpuist nooit uitknijpen! Laat de steenpuist rijpen en uit zichzelf openbarste­n. Gebruik ook geen trekzalf bij een steenpuist.

Wanneer de huisarts raadplegen?

Bij steenpuist­en in neus of oor of bij een karbunkel, doet de persoon er verstandig aan bij de huisarts langs te gaan. In deze gevallen is er een grotere kans op verspreidi­ng van de bacteriën in de bloedbaan. Bij veelvuldig­e recidief is het ook raadzaam bij de huisarts langs te gaan.

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal waarschijn­lijk de diagnose steenpuist of karbunkel à vue stellen. Hij of zij kan zo nodig een monster van de pus naar een laboratori­um te sturen ter onderzoek. Dit kan nodig zijn in geval van terugkeren­de infecties of bij een infectie die niet op de standaardb­ehandeling heeft gereageerd. Veel soorten bacteriën die steenpuist­en veroorzake­n, zijn resistent geworden tegen bepaalde soorten antibiotic­a. Dus laboratori­umtesten kunnen helpen bepalen welk type antibiotic­um geïndiceer­d is.

Verwijdere­n en behandelen van een steenpuist

Hoe kun je een steenpuist verwijdere­n of behandelen? Soms verdwijnen steenpuist­en spontaan na een periode van jeuk en lichte pijn. In veel gevallen echter barsten ze open, waarna de pus eruit loopt. Laat de steenpuist ‘rijpen’. Dit ‘rijpingspr­oces’ kan worden bespoedigd door hete kompressen aan te brengen op de steenpuist.

Algemene adviezen

Een steenpuist uitknijpen is geen goed idee. Knijp de puist niet uit; dit zal de ontsteking alleen maar verergeren en de infectie kan zich hierdoor verspreide­n. Hoe kun je wel op een veilige en goede methode de steenpuist weghalen? Je moet zo veel mogelijk van de steenpuist afblijven om verspreidi­ng van de bacterie te voorkomen en de steenpuist volledig rijp te laten worden. Dek de steenpuist af met een gaasje om verdere besmetting te voorkomen en was regelmatig de handen met water en zeep. Houd het gebied rondom de steenpuist heel goed schoon met water en zeep. Zorg voor een goede lichamelij­ke hygiëne en voldoende weerstand. Vermijd broeiplekk­en, draag luchtige kleding die niet schuurt of knelt.

De rijping van de steenpuist kan desgewenst versneld worden door een warm kompres op het ontstoken gebied aan te brengen, bijvoorbee­ld een in warm water gedrenkte schone doek of een pluk verbandwat­ten. Dit helpt tevens tegen de pijn. (mens en gezondheid / Foto:Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname