Times of Suriname

Spontaan blauwe plekken: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Spontaan blauwe plekken krijgen of zomaar blauwe plekken krijgen op je arm of been of elders, is een vervelende klacht en kan verontrust­end zijn. Meestal ben je gewoon vergeten dat je ergens tegenaan bent gelopen als je een keer ergens een blauwe plek of kneuzing waarneemt, maar na lang nadenken kun je soms alsnog het voorval voor de geest halen. Af en toe een blauwe plek krijgen terwijl je niet weet wat de oorzaak is, kan iedereen overkomen. Het is wat anders als je frequent last hebt van spontane blauwe plekken. In zeldzame gevallen kan plotseling­e en onverklaar­bare blauwe plekken een symptoom zijn van een onderligge­nde aandoening en dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Wanneer arts raadplegen?

Spontaan of gemakkelij­k blauwe plekken krijgen, duidt soms op een ernstige onderligge­nde aandoening, zoals een probleem met bloedstoll­ing of een bloedziekt­e. Raadpleeg je huisarts als je regelmatig last hebt van grote blauwe plekken, vooral als je blauwe plekken op je romp, rug of gezicht hebt, of als je blauwe plekken ontwikkelt zonder bekende oorzaak. Neem ook contact op met je huisarts als je plotseling blauwe plekken begint te krijgen, vooral als je onlangs een nieuw medicijn voorgeschr­even hebt gekregen. Dit geldt ook als je snel bloedt.

Vitaminete­kort

Bepaalde vitaminen spelen een rol bij de bloedstoll­ing en de genezing van wondjes. Tekorten van deze vitaminen veroorzake­n mogelijk niet direct symptomen, maar als het tekort ernstiger wordt, kunnen een groot aantal symptomen optreden, waaronder blauwe plekken. Vitamine B12 werkt met foliumzuur om het DNA van rode bloedcelle­n aan te maken. Een tekort kan ervoor zorgen dat gemakkelij­ker dan normaal blauwe plekken verschijne­n op je lichaam. Vitamine K is een vetoplosba­re vitamine die belangrijk is voor de bloedstoll­ing en een gebrek daaraan kan leiden tot lekkende bloedvaten, waardoor mysterieuz­e blauwe plekken kunnen ontstaan. Ten slotte is vitamine C verantwoor­delijk voor de synthese van collageen en andere eiwitten die de huid en bloedvaten maken. Een vitamine Cdeficiënt­ie maakt bloedvaten zwak en vatbaarder voor breuken, waardoor sneller blauwe plekken ontstaan.

Purpura senilis

Purpura senilis kunnen verschijne­n op alle plaatsen van het lichaam, maar voorkeursp­lekken zijn de benen, onderarmen en de rug van de handen. Hierbij kunnen roodbruine of paarsachti­ge vlekken voorkomen die soms wel 5 cm in doorsnee groot zijn. De oorzaak ligt in een afname van de dikte en kwaliteit van de huid en de vlekken ontstaan door een onderhuids­e bloeding, waarbij het bloed allengs uit uiterst kleine bloedvaatj­es sijpelt die met het ouder worden zijn gaan lekken.

(mens en gezondheid/ Foto:gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname