Times of Suriname

The Back Lot organiseer­t Heerenstra­atfestival 2019

-

PARAMARIBO - The Back Lot organiseer­t in een van de mooiste straten in de binnenstad van Paramaribo, het Heerenstra­atfestival en wel van 30 september tot en met 6 oktober. De bedoeling van dit festival is om Suriname uit te dragen. Verder ligt het in de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkeren­d evenement wordt.

Gino Refos geeft aan dat dit festival ervoor moet zorgen dat er steeds meer toeristen naar Suriname zullen komen, omdat er dan iets te doen valt tijdens de grote vakantie. De voorbereid­ingen voor dit unieke festival zijn in volle gang. In de eerste week van oktober wordt een deel van de historisch­e binnenstad tot het mooiste festivalte­rrein in Suriname omgebouwd. Het festivalte­rrein begint bij de Noorderker­kstraat, gaat langs het Kerkplein, over in de Heerenstra­at en loopt door tot aan de Wagenwegst­raat. De historisch­e panden en eeuwenoude mahoniebom­en daar vormen het perfecte decor voor alles wat daar zal plaatsvind­en zoals: film, eten, muziek, kunst, sport (voetbal en basketbal), een kids area, SAB Lounge en vooral gezellighe­id. Eenieder is van harte welkom op dit unieke Heerenstra­atfestival. Met de vier pijlers: film (Latino Americano), kunst, cultuur, educatie en ontwikkeli­ng bij jongeren wil de organisati­e deze prachtige straat omtoveren tot een groot openlucht cultureel centrum. Kenny B, onze Surinaamse trots uit Nederland, zal er ook bij zijn met zijn band. Elviera Sandie van het directoraa­t Cultuur zegt dat ze heel blij is met dit initiatief van The Back Lot. Het gaat om de rehabilita­tie van onze binnenstad, de cultuur die dieper en breder wordt belicht. De binnenstad die na vijf uur ‘s middags praktisch dood is, weer tot leven te brengen. Als directoraa­t Cultuur zijn wij heel blij omdat cultuur datgene is wat ons als volk bindt: “Un’ bigi suma sani, en unu musu’ hori en.” Cultuur is breed en als we de gelegenhei­d krijgen om in zo een prachtige stad niet alleen onze eigen mensen, de ondernemer­s, maar ook andere doelgroepe­n zoals de jongeren met elkaar te binden middels cultuur, dan is het plaatje compleet.” Daarom zijn wij als directoraa­t Cultuur hier vertegenwo­ordigd om die ondersteun­ing te geven aan The Back Lot, want het is een goed initiatief, een goed project en wij zullen als overheid in het bijzonder, het directoraa­t Cultuur, dit blijven ondersteun­en, aldus Sandie.

Het Heerenstra­atfestival dient als een soort exportprod­uct, want het biedt het mooie van Suriname aan. Het buitenland is al bekend met onze dawet, bami en bara, maar er is nog veel meer dat ons land biedt. Dit festival wordt aan het einde van de grote vakantie gehouden, omdat de organisati­e relatief laat is begonnen met de voorbereid­ing.

Als daaraan behoefte is, zal er een scholenpro­gramma worden gemaakt. Op 4 oktober duurt dit festival van zeven uur ’s middags tot elf uur ’s avonds en op 5 en 6 oktober van twee uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname