Times of Suriname

Amsterdam verplicht vergunning voor spyshops

-

AMSTERDAM - In de strijd tegen de georganise­erde misdaad moeten alle spyshops in Amsterdam binnenkort een vergunning hebben. De gemeente wil hiermee het toezicht op deze winkels, waar spionagema­teriaal als verborgen camera’s, afluistera­pparatuur en autovolgsy­stemen te koop zijn, verscherpe­n.

Dat bevestigt de woordvoers­ter van burgemeest­er Femke Halsema aan De Telegraaf. “Dit is voor Amsterdam een nieuw bestuurlij­k instrument in de strijd tegen ondermijne­nde misdaad. Het zorgt voor meer controle op de verwevenhe­id tussen bovenen onderwerel­d en is een aanvulling op het opsporings­werk door politie en het OM. We beginnen nu met spyshops en kijken voor de toekomst ook naar andere sectoren.”

In een zogenoemd Aanwijzing­sbesluit staat dat de spyshops binnen acht weken een vergunning moeten hebben. De aanvraag wordt getoetst op de wet Bibob, waarbij wordt gekeken of ondernemer­s criminele banden hebben. Hoewel de producten die spyshops verkopen legaal zijn, worden ze veelvuldig gekocht door criminelen. In de aanwijzing staat dat politieond­erzoek heeft aangetoond dat criminele klanten er anoniem kunnen inslaan en dat er grote contante geldbedrag­en in omgaan.

Met andere woorden: spyshops facilitere­n de zware criminalit­eit. De burgemeest­er sloot vorig jaar nog een spyshop in het Westelijk Havengebie­d, na een liquidatie­poging op de bedrijfsle­ider. Voor zover bekend zijn er nog drie vergelijkb­are winkels actief in Amsterdam.

(De Telegraaf) 11:40 12:30 13:15

14:20

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname