Times of Suriname

India wil meer invloed in het Caribisch Gebied

-

PARAMARIBO/NEW YORK - Vicepresid­ent Ashwin Adhin heeft gisteren de eerste India-Caricom Meeting bijgewoond, die in de marge van de 74ste Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties is gehouden in New York. De focus van de vergaderin­g lag vooral in het versterken van de band tussen India en de regio, en voor de eerste maal is aandacht besteed aan manieren om klimaatsve­randering tegen te gaan. Suriname behoort tot de meest bedreigde landen als het gaat om zeespiegel­stijging en het staat op de eerste rij voor eventuele bijstand om mitigatiem­aatregelen gefinancie­rd te krijgen.

De India-Caricom Meeting werd geleid door Narendra Modi, de premier van India. Tijdens het overlegmom­ent met leiders van het Caribisch Gebied maakte hij hen duidelijk dat India zichtbaard­er wil zijn in de regio. Er wordt vooral gekeken naar een ontwikkeli­ngssamenwe­rking om de banden te verstevige­n. Om de strijd tegen klimaatsve­randering te benadrukke­n, stelde Modi USD 1 miljoen beschikbaa­r voor de eilandengr­oep Bahamas die verwoest is door orkaan Dorian. Antigua and Barbuda die nog steeds herstellen­de zijn van orkaangewe­ld van 2017 kregen eveneens een miljoen aan bijstand.

Modi stuurde ook een nieuwe afgezant van India naar de Caricom, in de persoon van K J Srinivasa. De Caribische leiders zegden alle steun toe in de samenwerki­ng met de nieuwe ambassadeu­r van India voor de regio.

Wat de Surinaamse

delegatie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname