Times of Suriname

Suriname tekent voor tweede lening met Wereldbank

-

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad heeft gisteren namens Suriname getekend voor een tweede lening van USD 23 miljoen bij de Wereldbank (WB) voor het project ‘Competitiv­eness and Sector Diversific­ation’. “De onderteken­ing is historisch omdat Suriname en de Wereldbank na bijkans 30 jaar weer een actieve samenwerki­ng onderhoude­n. Eerder dit jaar in april vond de onderteken­ing van de rehabilita­tie van het Saramaccak­anaal plaats voor USD 35 miljoen en nu vijf maanden later onderteken­en wij met de Wereldbank het tweede project”, zei Hoefdraad gisteren bij de onderteken­ing.

Volgens de bewindsman kwam in de afgelopen decennia de belangrijk­ste inkomsten van Suriname uit de bauxiet- en aluinaarde­industrie en daarna via goud, olie en andere commoditie­s. De roep voor diversific­atie van de economie is er een van heel lang. In de recente crisis, waarbij ook de daling van de goud- en olieprijze­n plaatsvond­en, is Suriname wederom geconfront­eerd met het feit dat diversific­atie van de economie een dringende noodzaak is. “Voordat wij in sectoren investeren, moet er wel een langetermi­jnstrategi­e zijn en die is vastgelegd in het Ontwikkeli­ngsprogram­ma van Suriname. Daarnaast hebben verschille­nde studies, waaronder ook van de WB, gewezen op de enorme potentie van de agrarische sector en de extractive industry (naast goud en olie) in Suriname. Op de lijst van potentiele verdiensec­toren staat ook de toerismese­ctor”, zegt Hoefdraad. Volgens de minister heeft het project waarvoor er is getekend bij de WB als algemeen doel de ontwikkeli­ng van het concurrent­ievermogen van specifieke sectoren in Suriname. Specifiek gaat het om: verbeterin­g van het bestuurlij­k kader van de ‘extractive industry’, ondersteun­ing aan ‘small and medium sized enterprise­s’ in opkomende industrieë­n en binnen ‘value chains’ en de nodige verbeterin­g van het ondernemin­gsklimaat.

Het bedrag dat met dit project gepaard gaat is USD 23 miljoen en de uitvoering­speriode is 6 jaar. De uitvoering van het programma ligt in handen van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname