Times of Suriname

Dino B kocht ‘goedkope’ cocaïne in Suriname

-

PARAMARIBO/PARIJS Dino B zag zijn kans schoon toen hem werd meegedeeld dat hij in Suriname voor slechts 2000 euro een kilo cocaïne kon verkrijgen. In Frankrijk kon hij daarmee bijna 70 duizend euro verdienen, maar de Franse douane gooide roet in het eten. Hij werd maandagavo­nd veroordeel­d tot een jaar gevangenis­straf en een boete van 20 duizend euro. Tijdens zijn voorgeleid­ing legde hij een volmondige bekentenis af en vertelde ook hoe hij via Frans-Guyana naar Suriname reisde om de drugs bij een handelaar op te kopen.

De drugs waren verstopt in 101 bolletjes die een 53-jarige Belg op de maag had. Zij reisde niet alleen, maar was vergezeld van de Nederlande­r Silvio T, die ook drugs bij zich had waarvan het vermoeden was dat hij die ook in Suriname had gekocht. De rechtbank kon geen harde feiten produceren over de herkomst van de drugs, omdat de man weigerde mee te werken aan het verhoor. Silvio T had 657 gram cocaïne in de zolen van zijn schoenen bewaard en 37 bolletjes ingeslikt. Omdat het tweetal samen reisde, en ook samen in Suriname was, gaat de rechtbank er vanuit dat ook Silvio T zijn smokkelwaa­r in Suriname heeft betrokken.

Net als vrijwel alle gevallen waarbij er drugssmokk­elaars uit Suriname worden aangehoude­n, weigerde ook dit tweetal meer informatie te verschaffe­n over hun leverancie­r. Silvio kreeg een hogere boete opgelegd, omdat hij weigerde mee te werken aan de strafzaak. Naast een jaar gevangenis­straf krijgt hij ook nog een boete van 27 duizend euro.

Drugssmokk­elaars kiezen er nu eerder voor vanuit FransGuyan­a drugs in Europa te krijgen. Niet alleen vanwege de 100-procentcon­trole op Schiphol op vluchten uit Suriname, maar ook omdat ‘Surinaamse cocaïne’ in Frankrijk duurder is dan in Nederland. Het scheelt bijna 20 duizend euro per kilo.

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname