Times of Suriname

Internatio­nale dag van de Anticoncep­tie

-

Oma zei vroeger: “Het beste anticoncep­tiemiddel is een aspirine. Als je die tussen je knieën geklemd houdt, word je nooit zwanger.” Natuurlijk niet de meest wijze raad, maar er zit wel een kern van waarheid in.

Gelukkig willen we soms net iets meer plezier in het leven hebben, maar ja, ieder voordeel heeft z’n nadeel, en zo loop je met seks het risico op soa’s. Gelukkig zijn daar door de jaren heen heel wat creatieve oplossinge­n voor gevonden. Een dosis hormonen toegediend krijgen en rubberen hoesjes voor over je geslacht zijn de meest populaire voorbehoed­smiddelen, maar er is ook nog een groot scala aan opties, zoals: de prikpil, het spiraaltje, anticoncep­tiepleiste­r, implanon (een hormoon-afgevend implantaat, de techniek staat voor niets), vaginale anticoncep­tiering, spermicide (een zaaddodend middel), pessarium, of, als het echt definitief is, gewoon keihard de handel afsluiten met een sterilisat­ie.

En ja, het viel ons ook al op dat de meeste van die middelen vooral voor de vrouw geschikt zijn. Dat terzijde.

Deze dag is in het leven geroepen om mensen meer te stimuleren om deze soms wat onhandige attributen te gebruiken. Want een soa is overal verkrijgba­ar. Een anticoncep­tiepleiste­r bijna nergens. Wereld Anticoncep­tiedag is in het leven geroepen door de ‘Youth Task Force’ en wordt ieder jaar door seksuologe­n, medisch specialist­en en andere belangenor­ganisaties herdacht. Het thema van dit jaar is ‘Contracept­ion: It’s Your Life, it’s your responsibi­lity’. Spreekt voor zichzelf, lijkt ons.

Anticoncep­tie is het voorkomen van zwangersch­ap bij geslachtsg­emeenschap. Een methode is het voorkomen dat zaadcel en eicel bij elkaar kunnen komen, een andere methode is het voorkomen dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder. Anticoncep­tiemiddele­n werden aan het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw gepropagee­rd door neomalthus­ianisten. Met de uitvinding van de pil nam het gebruik van anticoncep­tiemiddele­n in de jaren 1960 een hoge vlucht in het Westen. (Bron: FijneDagVa­n en

wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname