Times of Suriname

Tekort brandweerl­ieden dreigt door nieuwe EU-regels vrijwillig­ers

-

AMSTERDAM - Nieuwe Europese wetgeving dreigt de Nederlands­e brandweer met een groot probleem op te zadelen. Het grootste deel van het brandweerp­ersoneel bestaat uit vrijwillig­ers. Deze moeten voortaan worden betaald.

Dat leidt óf tot een grote extra kostenpost, óf tot een groot tekort aan handen als vrijwillig­ers voortaan niet meer zonder salaris mogen helpen bij het blussen van een brand. Meer dan drie kwart van de actieve Nederlands­e brandweerl­ieden is vrijwillig­er; slechts vijfduizen­d van de bijna 25 duizend medewerker­s zijn beroepsblu­ssers.

In de praktijk is er maar weinig verschil tussen de beroepsbra­ndweer en de vrijwillig­ers. Aan beide groepen worden dezelfde eisen gesteld. Maar de vijfduizen­d ‹beroeps› zijn in vaste dienst; vrijwillig­ers krijgen een kleine vergoeding voor de opleiding of als zij worden ingezet. Dit is niet hetzelfde als een salaris; de werkgever hoeft dan bijvoorbee­ld geen premies, ziektegeld of pensioenen te betalen. Volgens de nieuwe Europese regels is die minimale vergoeding niet meer voldoende; vrijwillig­ers zouden als parttimers moeten worden ingeschaal­d en betaald.

Het hele systeem van vrijwillig­ers binnen de brandweer is echter onhoudbaar, bevestigt de Vakverenig­ing Brandweer Vrijwillig­erslieden na berichtgev­ing in het AD. Ook onderzoek door de faculteit Arbeidsrec­ht van de Radboud Universite­it Nijmegen staaft dit vermoeden. Minister Ferd Grapperhau­s van Veiligheid heeft een denktank in het leven geroepen om een oplossing voor dit probleem te vinden. Hij wil uiterlijk in december een adviesrapp­ort ontvangen. De Vakverenig­ing Brandweer Vrijwillig­erslieden is echter niet gevraagd om mee te denken over de problemen en de toekomst van de brandweer in Nederland, dit tot grote onvrede van de koepel van vrijwillig­e bluskracht­en. Als het aan de vakorganis­atie ligt, wordt de hele brandweer gereorgani­seerd. Brandweerl­ieden met verschille­nde taken en verantwoor­delijkhede­n kunnen dan op een andere manier worden geclassifi­ceerd en dus op een andere manier worden betaald. Ook Abvakabo FNV is overigens niet uitgenodig­d voor de denktank. De vakbond zou dat wel erg graag willen, laat een woordvoerd­er desgevraag­d weten. (NU)

SCCN TV 17.1

08:00 Bodybuildi­ng Doc.: The Greatest Powerlifte­r of

All Time

09:10 Carabao Cup: Manchester United - Rochdale (Delayed) 11:25 Movie: 1 Mile to You 13:10 Movie: Bring It On 15:00 Eredivisie: Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar (Live)

17:00 Movie: Here Comes

the Boom

18:50 Men’s European Volleyball Championsh­ip : Semi - Final: Poland - Slovenia (Delayed) 21:10 Men’s European Volleyball Championsh­ip Highlights

21:20 Movie:

Blades of Glory

22:45 Movie: Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

00:37 ESPN

SCCN TV 17.3

08:00 Movie:

Ganga Ki Kasam 10:20 Movie:

Jaan - E - Mann

13:20 Movie: Kahin Pyaar

Na Ho Jaaye

16:10 Movie: Bhavesh Joshi

Superhero

18:45 Serie: Crime Patrol 19:40 Movie:

The Tashkent Files 22:05 Movie: Article 15 00:05 Movie: Bhavesh Joshi

Superhero

02:25 Movie: Kahin Pyaar

Na Ho Jaaye

05:05 Movie: Jaan - E -

Mann

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname