Times of Suriname

Studenten in Indonesië opnieuw massaal de straat op tegen corruptie

-

INDONESIË - De politie in Indonesië heeft tijdens grootschal­ige studentenp­rotesten traangas ingezet om te voorkomen dat het parlement in Jakarta werd bestormd. De studenten, die stenen en flessen naar de politie gooiden, zijn boos over een nieuwe wet die vorige week is aangenomen en de macht van een anti-corruptiei­nstituut zou inperken. Dinsdag mondden studentenp­rotesten in Jakarta ook al uit in een gewelddadi­ge confrontat­ie met de politie. Meer dan driehonder­d studenten en politieage­nten raakten tijdens de rellen gewond. De politie zette traangas en waterkanon­nen in om een einde te maken aan de betogingen. Volgens de lokale politie werden minstens 90 mensen gearrestee­rd. Ook in andere grote steden gingen studenten de straat op, bijvoorbee­ld in Padang, Palu, Bandoeng en Bogor. In Padang bestormden middelbare scholieren het parlement en sloegen ze ruiten in. Ook schreven ze anti-overheidsl­euzen op de muren.

President Joko Widodo, die onlangs werd verkozen voor een tweede termijn, pleitte tijdens de verkiezing­en voor transparan­t bestuur. De studenten willen dat de president zijn bevoegdhed­en gebruikt om de wet op te schorten, maar Widodo heeft al gezegd dat hij dat niet van plan is. De onafhankel­ijke anti-corruptie-organisati­e KPK werd in 2002 opgericht en heeft sindsdien al honderden functionar­issen en zakenmense­n wegens corruptie veroordeel­d weten te krijgen. Daarmee heeft het instituut veel vijanden gemaakt, onder wie ook corrupte parlementa­riërs en politieage­nten. In de nieuwe wet staat dat een extern bestuur toezicht gaat houden op de organisati­e.

Dit bestuur moet bijvoorbee­ld vooraf toestemmin­g geven voor afluistero­peraties om corruptie mee op te sporen. De studenten zijn bang dat de onafhankel­ijkheid van de organisati­e hierdoor verloren gaat.

(NOS)

 ??  ?? Betogers en politie buiten het parlements­gebouw in Jakarta. (Foto:NOS)
Betogers en politie buiten het parlements­gebouw in Jakarta. (Foto:NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname