Times of Suriname

Jongste broer voormalig president Algerije krijgt 15 jaar celstraf

-

ALGERIJE - Een militaire rechtbank in Algerije heeft Said Bouteflika, de jonge broer van de voormalige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, veroordeel­d tot vijftien jaar cel, melden lokale media. Bouteflika is veroordeel­d voor “samenzwere­n tegen het leger”.

Twee voormalige inlichting­enofficier­en, de exminister van Defensie en de leider van de Algerijnse Arbeidersp­artij zijn ook veroordeel­d wegens samenzweri­ng. De voormalig minister kreeg echter een straf van twintig jaar.

Said Bouteflika was ruim tien jaar lang de topadviseu­r van zijn broer. Toen de president in 2013 na een beroerte in een rolstoel terechtkwa­m, werd de adviseur beschouwd als de feitelijke machthebbe­r in het NoordAfrik­aanse land. De president trad begin april af na aanhoudend­e protesten tegen zijn bewind.

Na het aftreden van Bouteflika hielden de protesten aan. Demonstran­ten eisten het vertrek van iedereen die aan het regime van de president verbonden was. Zo ook Abdelkader Bensalah, die sinds het aftreden van Bouteflika de interimlei­der is. In juni zouden nieuwe verkiezing­en plaatsvind­en, maar dat ging niet door vanwege een “gebrek aan geschikte kandidaten”.

Legerleide­r generaal Ahmed Gaïd Salah beloofde het land te bevrijden van corrupte politici, zakenmense­n en hoge militairen. Een aantal schatrijke Algerijnen is in april aangehoude­n in een onderzoek naar corruptie rond opdrachten van de staat.

(NU)

 ??  ?? Said Bouteflika. (Foto: Financial Times)
Said Bouteflika. (Foto: Financial Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname