Times of Suriname

Bank of Japan ziet gematigde groei eigen economie

-

TOKIO - De Bank of Japan ziet de economie van het eigen land in een gematigd tempo groeien met cyclus waarin inkomen meer tendeert naar uitgeven, terwijl de export, productie en het ondernemer­ssentiment last hebben van de vertraging in sommige buitenland­se economieën. Dit bleek gisteren uit de notulen van de meeste recente vergaderin­g van de bank die op 18 en 19 september werd gehouden en waarna het besluit naar buiten werd gebracht de kortetermi­jnrente op 0,1 procent negatief te houden.

De Bank of Japan signaleert nog altijd een gematigde groei van de externe economieën, ofschoon het beleidsorg­aan wel de nodige vertraging zag. Ten aanzien van de Europese economie sprak de bank van een vertraging. Met betrekking tot de Amerikaans­e economie zag de bank een gematigde groei als gevolg van een verbeterin­g van de consumptie, die weer het gevolg was van een betere inkomenssi­tuatie en een verbeterin­g in het consumente­nvertrouwe­n. De Chinese economie bleef in het oordeel van de bank stabiel met enige verzwakkin­g in de Chinese maakindust­rie. Voor de komende tijd houdt de Bank of Japan er rekening mee dat deze vertraging­en aanhouden.

Met een inflatie exclusief vers voedsel op jaarbasis van 0,5 procent en een doelstelli­ng de inflatie op of rond de 2,0 procent te laten oplopen, verwacht de Bank of Japan dat de prijzen geleidelij­k aan met dit percentage stijgen.

De bank hield in september ook vast aan zijn nuldoelste­lling voor het rendement op Japanse staatsobli­gaties met een looptijd van tien jaar. De dollar noteerde gisteren 0,2 procent hoger op 107,35 yen. (Beursduive­l/Foto:Barron’s)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname