Times of Suriname

Steeds meer landen verbieden de e-sigaret – met reden

-

Met recente beslissing­en van de VS en India stijgt het aantal landen dat maatregele­n neemt tegen de e-sigaret. Terecht, schrijven Lorraine Martin en James Reihill van de Queen’s University Belfast. Want steeds meer wetenschap­pelijk onderzoek toont aan dat het geen veilig alternatie­f is voor de traditione­le sigaret.

Het Witte Huis kondigde onlangs plannen aan om esigarette­n met een smaakje te verbieden, behalve die met tabaksmaak. Het is een reactie op het groeiende aantal leerlingen en studenten die verleid worden door de elektronis­che sigaret.

Enkele dagen later keurde de Indiase regering een noodwet goed die de productie, import en verkoop van e-sigaretten verbiedt. Nu al twintig landen, vooral in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en ZuidoostAz­ië hebben de verkoop van e-sigaretten verboden. Sommige landen verbieden zelfs het bezit van de elektronis­che sigaret. Thailand heeft de striktste wet, terwijl ook landen als Australië, Canada en Noorwegen maatregele­n nemen.

Uit onderzoek blijkt dat esigarette­n gebruikers kunnen helpen om te stoppen met roken en zo hun gezondheid ten goede kunnen komen. Maar daar tegenover staat dat jongere mensen die nog nooit een traditione­le sigaret hebben gerookt steeds vaker verleid worden door de e-sigaretten. Die bieden tot 1.500 smaakjes, waaronder kauwgum en snoep. Uit een onderzoek onder Amerikaans­e jongeren tussen twaalf en zeventien jaar oud blijkt dat 81 procent van de vapende jongeren begon met een product met een smaakje en dat ze vapen omdat e-sigaretten “smaakjes hebben die ze lekker vinden.” Het gebruik neemt snel toe. In de VS steeg het gebruik onder jongeren tussen 2017 en 2018 met 78 procent, tot 3,6 miljoen scholieren. In GrootBritt­annië gebruikt nu 1,6 procent van de elf- tot achttienja­rigen de elektronis­che sigaret – in 2015 was dat nog 0,5 procent.

Door het erg verslavend­e karakter van nicotine bestaat het risico dat ze overschake­len op traditione­le sigaretten. Sommige gezondheid­sexperts noemen vaping nu al een “gateway drug”, die de deur opent naar roken.

Schadelijk­e enzymen

Esigarette­n creëren een aerosol door een complexe mengeling van chemicalië­n te verhitten, die onder meer oliën, smaakstoff­en en nicotine bevat. De fijne partikels die in de rook vrijkomen zijn vergelijkb­aar qua afmetingen en concentrat­ie met tabaksrook en kunnen diep in de longen binnendrin­gen. Verschille­nde van de chemicalië­n zijn er schadelijk voor de longcellen, maar het is moeilijk om daar onderzoek naar te doen, omdat elk product erg verschille­nd reageert en de uiteindeli­jke samenstell­ing afhangt van de temperatuu­r van het apparaat waarmee de damp wordt verhit.

Onderzoeke­rs hebben vastgestel­d dat de damp de luchtwegen irriteert, leidt tot een grotere productie van slijm en tot een toename van proteasen – enzymen die het weefsel schaden. Hoge concentrat­ies van proteasen kunnen gevoelig longweefse­l vernietige­n en de functie van de longen vermindere­n. De schade die daardoor aan de longen ontstaat is onomkeerba­ar en kan over een langere periode leiden tot ernstige longaandoe­ningen. Voor wie al lijdt aan een chronische longziekte, zoals COPD of astma, blijkt dat vaping de symptomen van die aandoening ernstiger kan maken.

Een andere studie wijst erop dat proteasen gestimulee­rd worden door het gebruik van e-sigaretten. De rook werd gemaakt met verschille­nde merken van e-sigaretten en vervolgens gebruikt om geisoleerd­e witte bloedcelle­n te behandelen in het lab. Daarbij bleek dat ze dezelfde reactie vertoonden als bij blootstell­ing aan convention­ele sigaretten­rook. De toename werd ook vastgestel­d bij e-sigaretten die nicotinevr­ij waren, wat erop lijkt te wijzen dat andere componente­n in de chemische samenstell­ing verantwoor­delijk zijn.

Een recente studie in het American Journal of Respirator­y and Critical Care Medicine onderzocht de effecten van chronisch gebruik van e-sigaretten op markers van longschade. Daaruit bleek dat proteasen die in verband gebracht worden met weefselsch­ade toenamen bij zowel rokers als vapers, in vergelijki­ng met niet-rokers.

Moeilijk te onderzoeke­n

Het grote probleem met onderzoeke­n naar de potentiële schade van e-sigaretten is de brede waaier aan producten, apparaten en smaakstoff­en, die het onmogelijk maakt om een “gestandaar­diseerde blootstell­ing” te creëren.

Uit een rapport van de Amerikaans­e overheid blijkt dat 97 procent van de jonge vapers recent een product had gebruikt met een smaakje. Individuel­e e-sigaretten bevatten meer dan zes smaakstoff­en. De meest zoete varianten hebben een aanzienlij­k hoger aantal componente­n. Een onderzoek naar van 166 e-sigaretten toonde aan dat een op vijf (21 procent) chemicalië­n bevat die toxisch kunnen zijn voor de luchtwegen, zoals benzylalco­hol, benzaldehy­de en vanilline. Ook verschille­nde andere toxische chemicalië­n werden gevonden, naast meetbare niveaus van zogenaamde TSNA’s – een belangrijk­e groep kankerverw­ekkende stoffen in tabaksprod­ucten – in 70 procent van de geteste producten. Maar de effecten van het inhaleren van die complexe mix van chemicalië­n zal erg moeilijk wetenschap­pelijk vast te stellen zijn.

Toch doen recente onderzoeke­n naar overlijden­s die geassociee­rd worden met vaping in de VS de bezorgdhei­d toenemen. Zo meldt het Centers for Disease Control een toenemend aantal gevallen (530 in 38 staten) van een mysterieuz­e lipoïd-longontste­king (vet in de longen), die vooral voorkomt bij jonge mannen die vapen. De aandoening wordt in verband gebracht met acht overlijden­s. De wetenschap­pelijke kennis tot nog toe wijst erop dat vaping geen veilig alternatie­f is voor convention­eel roken. Die vaststelli­ng, gekoppeld aan de zorgwekken­de trend van jonge niet-rokers die aangetrokk­en worden door vaping, doet de vrees toenemen voor een nieuwe generatie die lijdt aan chronische longziekte­n. (DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname