Times of Suriname

Dit jaar al 7 miljoen mensen op de vlucht voor extreem weer

-

In de eerste helft van dit jaar moesten wereldwijd al 10 miljoen mensen hun huizen ontvluchte­n. In twee derde van de gevallen was dat voor extreem weer zoals stormen en overstromi­ngen.

De cijfers, opgetekend door het Internal Displaceme­nt Monitoring Centre (IDMC), tonen aan dat extreem weer een steeds grotere oorzaak wordt voor ontheemdin­g. Van het totaal aantal mensen die hun huizen moesten ontvluchte­n, deden 3,8 miljoen dat voor conflict en geweld, met name in Afrika en het Midden-Oosten.

Landen met aanslepend­e conflicten zoals Syrië, Jemen, Afghanista­n en Libië voeren de lijst aan. Maar ook de instabilit­eit in de Democratis­che Republiek Congo, Ethiopië en Nigeria worden genoemd in het rapport, en geweld in West-Afrika leidde tot migratie op een schaal die nog niet eerder werd gezien in de regio.

“Deze cijfers zijn alarmerend hoog, vooral omdat we nog maar halverwege het jaar zijn”, zegt Alexandra Bilak, directeur van de IDMC. “Ze tonen aan dat de oorzaken van het conflict en de ongelijkhe­id niet worden aangepakt, en de vluchtelin­genstroom leidt tot een cyclisch patroon van crisis en kwetsbaarh­eid.”

Natuurramp­en

Maar opvallend in het rapport is vooral dat natuurramp­en, en met name stormen en overstromi­ngen, tot een nog veel hoger aantal ontheemden leidde: 7 miljoen. Dat het record opnieuw gebroken wordt, toont aan dat massale ontheemdin­g door stormen en overstromi­ngen het ‘nieuwe normaal’ geworden zijn. Cycloon Fani joeg miljoenen mensen op de vlucht in India en Bangladesh, terwijl cycloon Idai vernieling zaaide in Mozambique, Malawi, Zimbabwe en Madagaskar. Enorme overstromi­ngen in Iran, die meer dan 90 procent van het land troffen, hadden een vergelijkb­aar effect, net als in Ethiopië, de Filipijnen en Bolivië.

Recordjaar

Uitgaande van trends in het verleden en het feit dat de meeste natuurramp­en in de tweede helft van het jaar gebeuren, schat de IDMC dat het aantal vluchtelin­gen door extreem weer dit jaar nog tot 22 miljoen kan stijgen. Daarmee zou 2019 een recordjaar worden wat het aantal ontheemden betreft.

“De internatio­nale gemeenscha­p kan binnenland­se vluchtelin­gen niet langer negeren”, zegt Bilak. “We moeten nationale overheden steunen in hun pogingen om de mensen te beschermen en te steunen, vrede te creëren en te investeren in duurzame ontwikkeli­ng en veerkracht tegen de gevolgen van de klimaatver­andering. Alleen zo zullen we in staat zijn de trauma’s en verarming waar miljoenen mensen elk jaar aan ten prooi vallen te vermindere­n, en de trends te keren die uit dit rapport duidelijk worden.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname