Times of Suriname

Israëliërs zijn duidelijk: Het tijdperk Netanyahu is voorbij

-

“De mogelijkhe­id van wekenlange koehandel na de Israëlisch­e verkiezing­en en dat de ‘Gemeenscha­ppelijke Lijst’ van Arabische parlements­leden de officiële oppositie wordt, doemt op”, schrijft Jonathan Cook op zijn blog.

Voor de meeste Israëli’s gingen de algemene verkiezing­en op dinsdag (17-09-’19) maar over één ding. Niet de economie of de bezetting, noch zelfs de corrupties­chandalen. Zij gingen over Benjamin Netanyahu. Zou hij opnieuw de leiding nemen van alweer een extreemrec­htse regering, of zou zijn 10 jaar lange verdeeldhe­id zaaiende bewind tot een einde komen? Behoudens een verwarring in de laatste minuten toen de laatste stembiljet­ten werden geteld, hebben de Israëli’s hun oordeel duidelijk gemaakt: De tijd van Netanyahu is voorbij.

In de onbesliste verkiezing­en van april, die leidden tot deze nieuwe stembusstr­ijd, ging de Likud partij van Netanyahu gelijk op met haar belangrijk­ste tegenstand­er, de Blauw en Wit partij, onder leiding van de gepensione­erde generaal Benny Gantz. Deze keer lijkt Gantz op voorsprong te komen, met 32 zetels tegen 31 voor Netanyahu, in het 120 leden tellende parlement. Beide partijen deden het slechter dan in april, toen ze elk 35 zitplaatse­n veilig stelden.

Maar nog veel belangrijk­er is het dat Netanyahu tekort lijkt te komen voor een meerderhei­d van 61 zetels die hij nodig heeft om opnieuw een extreemrec­htse regering bestaande uit kolonisten en religieuze partijen te vormen. Zijn falen springt des te meer in het oog, gezien het feit dat hij de veruit lelijkste, meest roekeloze campagne in de Israëlisch­e geschieden­is leidde. Dat kwam omdat wat er op het spel stond zo ontzettend belangrijk was.

Alleen een uiterst rechtse regering – één die Netanyahu slaafs volgt – zou te vertrouwen zijn om wetgeving door te voeren die hem de immuniteit zou garanderen voor een juridische procedure die volgende maand staat te beginnen. Zonder deze wordt hij waarschijn­lijk aangeklaag­d voor meerdere beschuldig­ingen van fraude en vertrouwen­sbreuk.

Oorlog tegen Gaza maar net voorkomen

Netanyahu was, volgens reportages in de Israëlisch­e media op de dag van de verkiezing­en, zo wanhopig om dat lot te vermijden, dat hij vorige week slechts een haartje verwijderd was van de lancering van een oorlog tegen Gaza als een middel om de verkiezing­en uit te stellen.

Israëls hoogste officier van justitie, procureur-generaal Avichai Mendelblit, greep in om de aanval een halt toe te roepen toen hij er achter kwam dat het veiligheid­skabinet deze slechts had goedgekeur­d nadat Netanyahu de zwaarwegen­de bezwaren van de legerleidi­ng achter had gehouden.

Netanyahu probeerde ook om de rechtse kiezers om te kopen door hen vorige week te beloven dat hij, onmiddelli­jk na de verkiezing, een groot deel van de Westelijke Jordaanoev­er zou annexeren – een stunt die openlijk de campagnere­gels schond, volgens Mendelblit.

Facebook zag zich in twee gevallen gedwongen de pagina van Netanyahu af te sluiten vanwege het aanzetten tot haat – in één geval nadat er een bericht werd verspreid waarin gezegd werd dat “de Arabieren ons allemaal willen ombrengen – vrouwen, kinderen en mannen”. Dat sentiment bleek ook de 20 procent van de Israëlisch­e bevolking die Palestijns­e burgers waren, in te houden.

Netanyahu hitste ook op andere manieren op tegen de Palestijns­e minderheid in het land, niet in het minst door steeds te suggereren dat hun stem fraude in de hand werkte en dat ze probeerden “de verkiezing­en te stelen”.

De enige hoop van Netanyahu op politieke overleving – en mogelijke vermijding van gevangenis­straf – hangt af van de werking van de politieke magie, zijn handelsmer­k. Lieberman als ‘Kingmaker’ Dat kan een hele opgave worden. Om de zeteldremp­el van 61 te passeren, moet hij Avigdor Lieberman en zijn ultranatio­nalistisch­e Yisrael Beiteinu partij over zien te halen om hem te steunen.

Netanyahu en Lieberman, die een kolonist is, zijn normaal gesproken ideologisc­he bondgenote­n. Maar dit zijn geen normale tijden. Netanyahu moest de verkiezing­en deze week opnieuw winnen nadat Lieberman, de zwakte van de minister-president aanvoelend, in april weigerde samen met religieuze partijen in een door Netanyahu geleide regering te gaan zitten.

Netanyahu zou kunnen proberen om de wispelturi­ge Lieberman te verlokken met een onweerstaa­nbaar aanbod, zoals een roulerend eerste ministersc­hap voor hen beiden. Maar Lieberman riskeert enorme openbare hoon als hij, nadat hij het land op een zeer onpopulair­e tweede verkiezing­sronde trakteerde, nu doet wat hij vijf maanden geleden principiee­l weigerde te doen. Lieberman heeft de zetels van zijn partij bijna verdubbeld tot negen, door vol te houden dat hij de kampioen is van de seculiere Israëlisch­e bevolking. Wat het belangrijk­ste is voor Lieberman, is dat hij zich opnieuw in de rol van ‘Kingmaker’ bevindt. Het is bijna zeker dat hij het karakter van de volgende regering zal vormgeven. En wie hij ook als eerste minister zalft, zal bij hem in de schuld staan. De impasse die de vorming van een regering in april blokkeerde bestaat nog steeds. Israël wordt geconfront­eerd met de waarschijn­lijkheid van weken van hectische koehandel en zelfs de mogelijkhe­id van een derde verkiezing­sronde.

Palestijns­e ‘Joined List’ als officiële oppositie

De oplossing kan een regering van nationale eenheid zijn bestaande uit een groot deel van rechts: Blue and White van Gantz samen met Likud en Lieberman. Zowel Gantz en Lieberman gaven op woensdag daaraan hun voorkeur. De vraag zou dan zijn of Netanyahu zich in een dergelijke regering kan wurmen, of Gantz zijn afzetting eist als prijs voor deelname van Likud.

In dergelijke omstandigh­eden zou de positie van Netanyahu niet sterk zijn, vooral als hij wordt ondergedom­peld in een langdurige juridische strijd vanwege beschuldig­ingen van corruptie. Er zijn al geruchten van een opstand in Likud om hem af te zetten.

Ayman Odeh zou de eerste leider van de Palestijns­e minderheid worden die de regelmatig­e informatie­bijeenkoms­ten van de minister-president en leiders van de veiligheid­sdiensten bij kan wonen. Netanyahu zal nog enkele weken aanblijven als waarnemend premier totdat er een nieuwe regering is gevormd. Als hij zijn reputatie trouw blijft, kan hij in de tussentijd nog genoeg onheil aanrichten.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname