Times of Suriname

CBvS heeft fikse schadeclai­m tegen Nederland in voorbereid­ing “Onze integritei­t is ons dierbaar”

-

PARAMARIBO De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is van plan een fikse schadeclai­m in te dienen tegen de Nederlands­e justitie, voor de schade die is ondervonde­n met de aanhouding van de 19,5 miljoen euro. De klaagbrief die bij de rechtbank van Noord-Holland is ingediend, wordt op 5 november behandeld. Indien de zaak in het voordeel van Suriname wordt beslecht, zal Nederland moeten instaan voor de consequent­ies. Indien de rechtbank anders beslist, zullen er andere wegen bewandeld voor het indienen van een schadeclai­m.

“Onze accountant­s houden het goed bij”, zegt CBvSgovern­or Robert-Grey van Trikt. De schade is niet alleen opgebouwd uit verliezen die er in Suriname zijn geleden vanwege het aangehoude­n geld, maar vooral ook vanwege de reputatie van het land die volgens Van Trikt onterecht te grabbel is gegooid.

Het Nederlands­e Openbaar Ministerie nam het geld in beslag, zonder dat er een duidelijke verdachtma­king is geformulee­rd. Ook de resultaten van het aangekondi­gde forensisch onderzoek bleven uit. Intussen is het geld vernietigd, dus kan ook het eventuele bewijs van bonafide afkomst niet op tafel worden gelegd.

De aanhouding door Nederland zorgde voor argwaan bij andere financiële instituten, waardoor Suriname langer dan een jaar geïsoleerd was van de buitenland­se cashflow. “Onterecht”, zeggen Van Trikt en zijn staf. Hoe groot de schadeclai­m eruit zal zien, is nu nog niet bepaald, omdat het een lopend proces is dat nog steeds effect heeft op de reputatie van Suriname in het internatio­nale geldcircui­t. “Onze integritei­t is ons heilig”, zegt Van Trikt. “Die is onbetaalba­ar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname