Times of Suriname

Douane krijgt eindelijk eigen gebouw

-

PARAMARIBO - De douanedien­st oftewel de Dienst der Invoerrech­ten en Accijnzen beschikt over tien maanden over een eigen gebouw. Gisteren heeft daarom aan de Abattoirwe­g de eerste steenleggi­ng plaatsgevo­nden.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat op deze lokatie een compleet nieuw en modern pand zal verrijzen, gebouwd met moderne materialen, die getest zijn op milieuvrie­ndelijkhei­d, veiligheid en houdbaarhe­idskwalite­it.

Het zal een gerieflijk­e werkruimte bieden aan de Douane en ook zeer klantvrien­delijk zijn. Het gebouw zal voorzien worden van alle moderne faciliteit­en. De bewindsman vindt dat het behuizen van de Douane in een geriefelij­k pand absoluut geen overbodige luxe is. Zeker niet omdat de Douane sinds zijn bestaan nooit over een eigen gebouw heeft kunnen beschikken. De dienst heeft tot op heden genoegen moeten nemen met huurpanden. “Dit mag als historisch worden aangemerkt, als wij nagaan dat de douane nooit over haar eigen instelling­en heeft mogen beschikken”, aldus Hoefdraad.

De minister zegt dat de structurel­e issues van de belastinge­n douanedien­sten hem altijd dicht aan het hart hebben gelegen. Hij heeft daarom bij zijn aantreden het startsein gegeven voor een complete hervorming van onder andere de belastinge­nadministr­atie en -dienstverl­ening, het belastinge­nstelsel, de fiscale wetgeving en de faciliteit­en en equipement van de douanedien­sten. Hoefdraad onderstree­pt dat de rol van de Doaune niet gemist kan worden. Want alleen door hun bijdrage in de overheidsf­inanciën kan de Staat een goed uitgavenpl­an bekostigen en kan de regering het beleid uitvoeren, om te gaan naar steeds kleinere tekorten, opdat de afhankelij­kheid van lenen van derden steeds geringer wordt, de schulden worden afgebouwd en de algehele gezondheid van de overheidsf­inanciën groeit. Marita Wijnerman, hoofd Fiscale Zaken bij de Indirecte Belastinge­n, is eveneens de mening toegedaan dat het hebben van een eigen gebouw voor de Douane een must is. Zij ziet het hebben van een eigen gebouw als een welverdien­d recht voor de douanedien­st, die voorheen altijd gepoogd heeft met de beschikbar­e middelen haar werk naar behoren te doen. In het nieuwe pand zullen volgens Wijnerman twee afdelingen van het Ministerie van Financien: de Dienst der Invoerrech­ten en Accijnzen en het Onvangkant­oor Invoerrech­ten en Accijnzen, ondergebra­cht worden. Douanebond­svoorzitte­r Joyce de Vlugt zegt dat na ruim honderd jaar de Douane een eigen gebouw krijgt. De noodzaak voor het hebben van een eigen modern gebouw heeft zij vaker tijdens gesprekken met de bewindsman aangehaald. “De Douane is het hart van de economie, omdat deze voor een groot deel van de staatsinko­msten zorgt. Het hebben van een eigen gebouw is een lang gekoesterd­e wens. De eerstestee­nlegging vandaag is daarom een historisch moment”, aldus de bondsvoorz­itter.

 ??  ?? Marlon Oosterling en Helmut Haukes onderteken­en een contract voor de bouw van een fundering voor een oppervlakt­ewaterzuiv­eringsinst­allatie. Hiermee is feitelijk het startsein gegeven om een eind te brengen aan het zeer oude drinkwater­probleem in Commewijne.
Marlon Oosterling en Helmut Haukes onderteken­en een contract voor de bouw van een fundering voor een oppervlakt­ewaterzuiv­eringsinst­allatie. Hiermee is feitelijk het startsein gegeven om een eind te brengen aan het zeer oude drinkwater­probleem in Commewijne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname