Times of Suriname

Contract tussen FED en CBvS blijft geheim document

-

PARAMARIBO - Er zal geen inzage gegeven worden in de overeenkom­st tussen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Amerikaans­e Federal Reserve (FED). Governor Robert-Grey van Trikt zegt dat het gaat om afspraken die tussen twee entiteiten zijn gemaakt onder een bepaald geheimhoud­ingsplicht.

Het gaat om de ‘Service Agreement’ voor de levering van Amerikaans­e dollars aan Suriname, in ruil voor goud. De afspraak is ook dat Suriname voorschott­en kan aanvragen tegen bepaalde voorwaarde­n. Voor de levering van het geld zijn er ook procedures en een kostencomp­onent ingesteld. Ook daarin voorziet de ‘Service Agreement’.

Het goud voor de ‘aankoop’ van Amerikaans­e dollars wordt lokaal opgekocht met Surinaamse dollars. Als grote goudproduc­ent heeft Suriname daaraan geen tekort. Zeker 20 procent van de goudexport­en wordt reeds in SRD betaald. Een gevolg van de lokale opkoop van goud kan met zich meebrengen dat er meer SRD’s in omloop gebracht kunnen worden, met als gevolg inflatie. Via een ander beleid wordt het geld weer afgeroomd om disbalans te voorkomen en de Surinaamse munt te stabiliser­en. William Orie, directeur Monetaire en Economisch­e Aangelegen­heden bij de CBvS, gaf op een gisteren gehouden persconfer­entie uitleg over hoe dat in de praktijk werkt.

Wat de ‘Service Agreement’ betreft, sprak de CBvSgovern­or klare taal; de inhoud zal niet openbaar gemaakt worden. De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) had juist uitgekeken naar dit moment, om zodoende de kwaliteit van de deal te kunnen beoordelen. “Het gebeurt in achterkame­rtjes. Het wordt zo angstvalli­g geheim gehouden. We mogen de overeenkom­st niet zien. We mogen niet weten over welk bedrag het gaat”, aldus VES-voorzitter Winston Ramautarsi­ng die nog niet overtuigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname