Times of Suriname

CBvS modernisee­rt monetair beleidsraa­mwerk

-

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname is conform haar huidig strategisc­h plan het monetair beleidsraa­mwerk in rap tempo aan het moderniser­en, teneinde beter invulling te geven aan haar mandaat van monetaire stabilitei­t, tot uitdrukkin­g komend in een stabiele wisselkoer­s en een lage inflatie. Hiermee wordt de sociaaleco­nomische ontwikkeli­ng van het land bevorderd.

In een persberich­t geeft de bank aan dat in tegenstell­ing tot landen met een efficiënt functioner­ende geldmarkt, waar het beleid zich meestal ten doel stelt de kortetermi­jnrente te beïnvloede­n, het beleid van de bank zich richt op voorlopige beïnvloedi­ng van de hoeveelhei­d liquiditei­t binnen het bankwezen. Dit doet zij door regulering van de basisgeldh­oeveelheid, zijnde het bedrag aan bankbiljet­ten in omloop en de bancaire tegoeden bij de bank. Vanaf juni dit jaar zet de bank meer marktconfo­rme instrument­en in, zoals twee termijndep­osito’s, goudcertif­icaten en Centrale Bank Certificat­es of Deposit, om de basisgeldh­oeveelheid in de gewenste richting te sturen. De bank heeft het monetair instrument­arium verder uitgebreid met permanente depositoen leenfacili­teiten, die het liquiditei­tsbeheer van de bank zal verbeteren en de interbanca­ire geldmarktt­ransacties zal bevorderen. Zij biedt namelijk met ingang van heden de volgende permanente faciliteit­en aan ten behoeve van de algemene banken.

1. Intra-dag liquiditei­tsfacilite­it De intra-dag liquiditei­tsfacilite­it (ILF) is een eendaagse rentevrije kredietfac­iliteit. De bank beoogt door middel van deze faciliteit stagnatie in het betalingsv­erkeer te voorkomen. Binnen deze faciliteit wordt kortstondi­g krediet verstrekt aan de algemene banken, die vervolgens binnen een werkdag afgelost dient te worden.

2. Beleningsf­aciliteit De beleningsf­aciliteit (BF) stelt algemene banken in de gelegenhei­d om incidentee­l kort krediet tot maximaal vijf dagen tegen onderpand bij de moederbank op te nemen. Deze faciliteit is bedoeld om ondersteun­ing te bieden bij tijdelijke liquiditei­tsbehoefte van algemene banken. De toegang tot de BF wordt verkregen door een automatisc­he ‘roll-over’ vanuit de ILF, indien de opgenomen krediet in die faciliteit niet tijdig is afgelost, of via het indienen van een aanvraag.

3. Emergency

Assistance

In overeenste­mming met artikel 9 van de Bankwet (1956) is nu de mogelijkhe­id gecreëerd voor een Emergency Liquidity Assistance (ELA)-programma. Dit valt binnen de zogeheten Lender-of-last-resort- functie van centrale banken. De bank

Liquidity kan binnen deze faciliteit tegen onderpand liquiditei­tsbijstand verlenen aan algemene banken om tijdelijke liquiditei­tstekorten te dekken. De ELA wordt op een discretion­aire basis aangeboden in zeer specifieke omstandigh­eden en tegen een door de moederbank vastgestel­d renteperce­ntage.

4. Depositofa­ciliteit De kortlopend­e depositofa­ciliteit (DF) stelt de algemene banken in staat hun overtollig­e liquiditei­ten kortlopend rentedrage­nd uit te zetten. Verder dient deze faciliteit als monetair neutrale financieri­ng voor kortlopend krediet (ILA, BF en ELA) van de bank aan de algemene banken.

De moederbank is zeer content over de samenwerki­ng met de algemene banken en hun bijdrage aan de moderniser­ing van het monetaire beleidskad­er. We luiden een nieuw tijdperk in, dat zich kenmerkt door zorgvuldig liquiditei­tsbeheer en effectief monetair beleid. Naast de kasreserve­regeling zal vanaf heden meer nadruk worden gelegd op openmarktp­olitiek en bevorderin­g van de ontwikkeli­ng van de geldmarkt.

 ??  ?? Governor Robert van Trikt sanctionee­rt met trots krediet- en depositofa­ciliteiten voor banken. Het technisch team onder leiding van Deputy Governor Monetary and Economic Affairs- William Orie (uiterst links) kijkt enthousias­t toe. Ook te zien op de foto: Sanjay Gaurisanka­r (uiterst rechts)- hoofd Financiële Markten, Xaviera Jahangier- coördinato­r Open Market Operations en adviseur Coenraad Valk.
Governor Robert van Trikt sanctionee­rt met trots krediet- en depositofa­ciliteiten voor banken. Het technisch team onder leiding van Deputy Governor Monetary and Economic Affairs- William Orie (uiterst links) kijkt enthousias­t toe. Ook te zien op de foto: Sanjay Gaurisanka­r (uiterst rechts)- hoofd Financiële Markten, Xaviera Jahangier- coördinato­r Open Market Operations en adviseur Coenraad Valk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname