Times of Suriname

ABOP verzekert Fransen van duurzame relatie

-

PARAMARIBO - De Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) hecht belang aan het duurzaam voortzette­n van de relatie met Frankrijk. Dit kwam naar voren tijdens een oriëntatie­bezoek van de ambassadeu­r van Frankrijk in Suriname, Antoine Joly, donderdag aan de ABOP. Dit vruchtbare gesprek vond plaats in het coördinati­ecentrum van de ABOP aan de Verlengde Keizerstra­at.

In een persberich­t zegt de ABOP dat de ambassadeu­r al enige tijd een gespreksro­nde gestart is met alle politieke partijen in het parlement. De ambassadeu­r was geïnteress­eerd in de beleidsric­hting van de partij in het kader van de verkiezing­scampagne. De ontwikkeli­ng van zuidoostSu­riname geniet prioriteit bij de ABOP. De issues die tijdens het gesprek aan de orde kwamen, zijn onder meer de grenskwest­ie, de vrije handelszon­e tussen beide landen, de kwestie van de skalians op de Marowijner­ivier, volksgezon­dheid, personen- en goederenve­rkeer en de toenemende werklooshe­id onder de Fransen met Surinaamse roots en trainingen.

De Fransen hebben vooral moeite met de vervuiling van de Marowijner­ivier door kwik als gevolg van de goudwinnin­g. De skalians vormen volgens hen een grote bedreiging. De ambassadeu­r benadrukte de belangrijk­heid van de Marowijner­ivier voor de Fransen. Samen met de Surinaamse regering willen ze gedegen controle uitoefenen op deze rivier en de vervuiling tegengaan. Vanuit beide zijden is bevestigd dat door onduidelij­kheid in de grenslijn op sommige delen van de grensrivie­r, het optreden soms wordt bemoeilijk­t. De ABOP is ook voorstande­r van controle, maar wenst vooral dat naar redelijkhe­id en billijkhei­d volgens de wet, tactvol wordt opgetreden.

Rond het personen- en goederenve­rkeer worden nog enkele situaties gedoogd tussen beide landen. De ABOP erkent dat vooral met betrekking tot het personenve­rkeer vanwege de ‘open grens’ er meer regulering moet plaatsvind­en. De geelzwarte partij heeft in haar visie om dit beleid samen met de Fransen ter hand te nemen. De handel wordt nu bemoeilijk­t door het ontbreken van een phytosanit­air keuringsin­stituut in FransGuyan­a. De ambassadeu­r verzekerde dat de Fransen hieraan zullen werken, waardoor de handel beter op gang komt. De partij is blij met de medische hulp die de Fransen bieden aan Suriname. Ronnie Brunswijk erkent dat dit een grote hulp is vooral voor de bewoners van Marowijne en Boven-Marowijne. Echter, hij ziet ook graag dat het Streekziek­enhuis Albina verder op het niveau van de Franse dienstverl­ening komt. De ambassadeu­r gaf aan dat beide landen hieraan verder werken. “De ABOP zal de bilaterale relatie met wederzijds respect, indien ze regeermach­t verkrijgt onverkort uitdiepen en voortzette­n met de Fransen”, zei Brunswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname