Times of Suriname

Onderzoeke­rs: ‘School Utrechtse moskee lijkt op sekte’

-

UTRECHT - Het onderwijs dat de Utrechtse AlFitrahmo­skee aan kinderen geeft, heeft sektarisch­e trekken. De wereld wordt strak ingedeeld in ‘halal’ (toegestaan) of ‘haram’ (verboden).

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar leren dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisc­h is en dat ze zelfs ouders, familieled­en of vrienden moeten corrigeren als die andersdenk­end zijn. Deelnemen aan pretjes op een reguliere school, zoals schoolreis­jes en Sinterklaa­s, wordt actief ontmoedigd.

Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut vrijdag heeft gepublicee­rd over het onderwijs in de salafistis­che moskee in Utrecht. Volgens de onderzoeke­rs zet AlFitrah niet actief aan tot radicalise­ring of geweld. Wel is er sprake van ‘emotionele manipulati­e’ bij sommigen tot angst en afstand tot de Nederlands­e samenlevin­g. “Dit kan weer leiden tot wantrouwen naar democratis­che institutie­s en de rechtsstaa­t.” Bij de moskee gebeuren dingen die op of over de rand van de wet zijn, maken de onderzoeke­rs op uit gesprekken met ingewijden. In 2016 concludeer­de het VerweyJonk­er Instituut nog tot veler verbazing dat er op een pedagogisc­h verantwoor­de manier les werd gegeven. De gemeente Utrecht zit al jaren met AlFitrah in haar maag maar kan er moeilijk grip op krijgen. De stichting richt zich onder meer op criminele jongeren en slachtoffe­rs van loverboys, die vatbaar zijn voor een strenge interpreta­tie van de islam. Zo spraken de onderzoeke­rs met een vrijwillig­ster, een oud-leerling, die zei: “Het klopt wel dat ze radicaal veranderen van slachtoffe­r van loverboys en prostitué tot een meid die loopt in boerka...” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname