Times of Suriname

Situatie Zimbabwe steeds nijpender, enorm watertekor­t dreigt

-

ZIMBABWE - Zimbabwe zakt twee jaar na het vertrek van dictator Mugabe weer steeds verder weg in de economisch­e ellende. Door een gebrek aan zuiverings­chemicalië­n komt er in de hoofdstad Harare al dagen amper water uit de kraan. Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering van het land opgeroepen hervorming­en door te voeren.

Als er niks verandert, komt er over zeven dagen helemaal geen water meer uit de kraan in Harare, waar 2 miljoen mensen wonen. Het tekort ontstond doordat het land geen buitenland­se valuta meer heeft om chemicalië­n te kopen.

Tijdelijk werd het probleem in de hoofdstad opgelost, toen chemicalië­n uit een andere stad werden gehaald. Maar het stadsbestu­ur heeft gewaarschu­wd dat die voorraad slechts genoeg is om zeven dagen te overbrugge­n, zei Afrikacorr­espondent Elles van Gelder gisterocht­end in het NOS Radio 1 Journaal. “Buitenland­se valuta komt niet meer binnen doordat de economie zo’n puinhoop is”, zegt Van Gelder. Rijkere mensen in de stad hebben soms een put in de tuin waar ze water uit tappen. “Maar daarvoor is elektricit­eit nodig. Die is er alleen van tien uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts.”

Armere mensen staan in de rij voor gemeenscha­ppelijke waterputte­n of halen water uit de rivier. Dat levert volgens de correspond­ent gezondheid­srisico’s op. Vorig jaar brak er cholera uit in Harare, een infectiezi­ekte die ontstaat door vervuild water. De bevolking van Zimbabwe wordt ook geteisterd door droogte en stijgende brandstofp­rijzen. Hongersnoo­d ligt op de loer.

Opponenten van president Mnangagwa zien dictatoria­le trekken en vinden dat er weinig is veranderd sinds het afzetten van dictator Mugabe, die eerder deze maand overleed.

“Toen Mugabe in 2017 aan de kant werd gezet, had de bevolking hoop. De nieuwe president verklaarde toen dat het land open was voor business. Maar hij is onderdeel van dezelfde politieke elite als Mugabe”, zegt Van Gelder. Mnangagwa was jarenlang de tweede man achter Mugabo. De hoop bij de bevolking op hervorming­en is volgens Van Gelder volledig verdwenen. De regering legt de schuld bij westerse sancties.

Het IMF heeft Zimbabwe opgeroepen hervorming­en door te voeren. Die moeten de belangrijk­ste oorzaken van economisch­e instabilit­eit aanpakken en economisch­e groei veroorzake­n. Belangrijk daarbij is dat het vertrouwen in de nationale munt terugkeert.

Eerder dit jaar werd de hoofdstad geteisterd door een groot watertekor­t toen de regen uitbleef. De belangrijk­ste bron van water, het Chivero-meer, was toen minder dan half zo vol als normaal. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname