Times of Suriname

Egyptische politie blokkeert Tahrirplei­n om nieuw protest te voorkomen

-

EGYPTE - De Egyptische politie heeft delen van Caïro afgezet om nieuwe protesten de kop in te drukken. Vorige week vrijdag en zaterdag is op verschille­nde plaatsen in het land geproteste­erd tegen president Sisi en corruptie bij het leger, wat Sisi ontkent. Afgelopen week zijn in heel het land demonstran­ten opgepakt. Advocaten spreken van meer dan tweeduizen­d mensen, de Egyptische justitie zegt dat niet meer dan duizend mensen zijn ondervraag­d. Na een nieuwe oproep voor protest vandaag worden delen van het centrum bewaakt door de politie. De toegangswe­gen tot het Tahrirplei­n zijn gesloten. Het plein was in 2011 het middelpunt van de Arabische lente, die in Egypte heeft geleid tot het aftreden van president Mubarak. Ook het afgelopen weekend werd daar gedemonstr­eerd.

Onder generaal Sisi gelden al jaren zware sancties tegen demonstrer­en, waardoor protest nauwelijks voorkomt. Demonstran­ten riskeren een oneerlijk proces en een gevangenis­straf.

President Sisi landde gisterocht­end in Egypte, na een week op de VN-top in New York, en werd warm onthaald door honderden aanhangers. In een video op Facebook deed de president de corruptieb­eschuldigi­ngen vandaag opnieuw af als leugens.

De

beschuldig­ingen komen van een Egyptische zakenman, die in het buitenland verblijft. Hij zegt vijftien jaar bij het leger te hebben gewerkt. In video’s op sociale media zegt hij dat Sisi en andere kopstukken van het leger publiek geld hebben misbruikt voor de bouw van paleizen en een tombe voor Sisi’s moeder.

De middenklas­se heeft het momenteel zwaar in Egypte, mede door economisch­e hervorming­en.

(NOS)

 ??  ?? De politie houdt de wacht in het centrum van Caïro.
(Foto: NOS)
De politie houdt de wacht in het centrum van Caïro. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname