Times of Suriname

Geavanceer­de scanners moeten controlewe­rkzaamhede­n douane verbeteren

-

PARAMARIBO - De douane-inspecteur­s zullen binnen een jaar voorzien worden van moderne scanners, waardoor zij hun controlewe­rkzaamhede­n van ladingen effectieve­r kunnen doen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat de scanners gebaseerd zijn op het ‘Non Intrusive Inspection’ (NII)-systeem.

Dit systeem moet volgens de bewindsman de douaneinsp­ecteurs de mogelijkhe­id geven om grondige controles van ladingen uit te voeren, zonder het dure en tijdrovend­e proces van het lossen van de lading, het strippen van containers en inhoud zoals nu gebeurt in de haven, of het grondig moeten doorzoeken van vervoermid­delen met methoden zoals boren en demonteren. Het voorzien van de Douane van moderne apparatuur moet gezien worden als onderdeel van de hervorming van de totale belastinge­n en douane, haalde Hoefdraad vrijdag aan bij de eerstestee­nlegging van een eigen gebouw voor de douanedien­st.

De minister van Financiën legt uit dat de voordelen van de NII dus snelheid, grondighei­d, automatise­ring en weinig tot geen schade aan de ladingen zijn. Daarnaast zal die de betrouwbaa­rheid en volledighe­id van de inspecties door de douane aanzienlij­k verbeteren en de Nationaal Risico Analyse (NRA)-rating van Suriname omhoog helpen. “Immers, detectie van fraude (zoals onder- of overfactur­ering), detectie van illegalite­it en smokkel, gaan vele malen omhoog, wat in beginsel deze onwenselij­ke zaken haast onmogelijk maakt”, aldus de minister. Hoefdraad benadrukt verder dat de scannerfac­iliteit zeer essentieel is voor de douanedien­st, die mede erop toeziet dat de Surinaamse externe handel vlot verloopt, dat de daaraan gerelateer­de inkomstens­tromen en afdrachten de juiste waarden bevatten en ook de juiste wegen bewandelen en dat er nimmer ruimte is voor witwassen, smokkel en drugshande­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname