Times of Suriname

1,3 miljard zal van ergens moeten komen

-

PARAMARIBO - In zijn laatste jaarrede voor deze regeringst­ermijn dient president Desi Bouterse een begroting in met een gat van SRD 1,3 miljard; goed voor 4,3 procent van het bruto binnenland­s product (bbp). De verwachtin­g is dat de aankomende begrotings­behandelin­g een verkiezing­sstrijd wordt tussen de oppositie en coalitie in De Nationale Assemblee, tegen de achtergron­d dat het gat gedicht zal moeten worden. Voor de hand ligt het aangaan van leningen en schenkinge­n.

De verwachtin­g is dat de Staat in het begrotings­jaar 2020 ongeveer SRD 12,4 miljard zal verdienen. De belastingm­iddelen en niet-belastingm­iddelen maken SRD 6,48 miljard hiervan uit.

Het verschil, SRD 5,9 miljard, bestaat uit leningen en schenkinge­n die in de begroting geboekt zijn als ‘inkomsten voor de Staat’. De geprojecte­erde uitgaven voor het nieuwe dienstjaar zijn geraamd op SRD 13,73 miljard. Het merendeel hiervan wordt opgeslokt door voorgenome­n beleidspro­gramma’s ter waarde van SRD 10 miljard.

Uit de gepresente­erde cijfers valt te halen dat de economie van Suriname nog behoorlijk fragiel is, maar volgens de regering sterk genoeg om wat diepte- investerin­gen te plegen, die op termijn resultaat zouden moeten opleveren. Een van de positieve indicatore­n om het herstel van de economie te onderbouwe­n, is onder andere de afnemende inflatiedr­uk. Het jaar 2018 is afgesloten met een inflatie van 5,4 procent; tijdens de presentati­e van de jaarrede was die ongeveer 4 procent. “De economen menen dat de inflatie aan het eind van het jaar met deze trend dicht tegen 3 procent aankomt. Ook de maatregele­n voor verdere koersstabi­lisatie zullen de economisch­e condities verder versterken”, zegt president Bouterse in zijn jaarrede. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname