Times of Suriname

VHP: “USD 500 miljoen lening voor financieri­ng verkiezing­scampagne NDP”

-

PARAMARIBO - De lening van USD 500 miljoen, die de regering bij kredietins­telling Oppenheime­r van plan is te nemen met de Afobakastu­wdam als onderpand, zal volgens de Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP) voor populistis­che doeleinden worden besteed. Dit komt neer op het financiere­n van de verkiezing­scampagne van de Nationale Democratis­che Partij (NDP). “Het risico is levensgroo­t dat de lening niet zal kunnen worden terugbetaa­ld. Dan zal Suriname het eigendom van de Afobakastu­wdam verliezen”, meent de partij.

De VHP stelt dat het aangaan van de lening van USD 500 miljoen een strafbaar feit is, volgens de Wet op de Staatsschu­ld van 2002. Hierop staat een straf van tien jaar gevangenis. “De opportunis­tische wetswijzig­ing in 2017 door de NDP-coalitie doet daar niets aan af. Deze dekt een dergelijke overschrij­ding niet. De VHP zal de procureur-generaal verzoeken krachtens de Wet In Staat van Beschuldig­ingstellin­g Politieke Ambtsdrage­rs bij De Nationale Assemblee het volgende te vorderen: het in staat van beschuldig­ing stellen van de minister van Financiën vanwege het misdrijf ‘overtredin­g van het obligoplaf­ond ex artikel 25 van de Wet op de Staatsschu­ld’”, meldt de partij.

De VHP geeft aan dat zij niet zal accepteren dat vele generaties Surinamers het slachtoffe­r worden van de incompeten­tie en corruptie van deze regering. “De reden van de grote haast bij de behandelin­g van de Suralco-deal is nu geopenbaar­d. Het enige doel was om de Afobakastu­wdam te misbruiken voor de ontembare leenzucht van deze regering. Hiertoe zijn de belangen van het volk opzijgezet. Suriname zit niet alleen met een vreselijk nadelige Suralco-deal, en dreigt nu ook de Afobakastu­wdam te gaan verliezen”, luidt de mening van de VHP. Volgens de partij zal de Afobakastu­wdam worden verkwansel­d aan een onbekend bedrijf of onbekende bedrijven. Deze nieuwe eigenaren zullen de controle hebben over de stroomtoev­oer naar Paramaribo. Zij gaan ook de prijs bepalen waartegen Suriname stroom zal kopen. Alle voordelen van de Afobakastu­wdam voor de Surinaamse burger zijn dan voorgoed verloren en dat zal de VHP niet laten gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname