Times of Suriname

Wereld Vegetarism­e Dag

-

Vandaag is het ‘Wereld Vegetarism­e Dag’ De ‘Wereld Vegetarism­e Dag’ werd voor de eerste keer georganise­erd door de ‘North American Vegetarian Society’ (NAVS) in 1977.

Wereldwijd organisere­n tal van vegetarisc­he organisati­es op die dag evenemente­n zoals diners, flyeractie­s, workshops en debatten om aandacht te vragen voor het vegetarism­e.

Vegetarism­e is de voedingswi­jze waarbij men geen vlees (waaronder gevogelte, vis, schaaldier­en en insecten) eet. Bijproduct­en van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas en gelatine in snoep en pudding, worden eveneens uit de voeding weggelaten. Vegetariër­s eten plantaardi­g voedsel als fruit, groenten, granen, peulvrucht­en en noten, aangevuld met paddenstoe­len en vegetarisc­he dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarism­e gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat ‘groente’ betekent.

Mensen kiezen voor een vegetarisc­he

(World Vegetarian Day).

voeding uit verschille­nde overweging­en. Zo kunnen behalve gezondheid­smotieven ook ethiek, religie en zorg om dierenwelz­ijn en het milieu een rol spelen.

Het is mogelijk om vegetarisc­h te eten door het vlees uit de gebruikeli­jke maaltijd weg te laten, maar een vegetariër past meestal het voedingspa­troon nog verder aan. Er wordt doorgaans veel gebruikgem­aakt van graanprodu­cten als pasta of rijst, aangevuld met peulvrucht­en, noten en groente. Ook kiezen velen geregeld voor een vleesverva­nger. Die term is wat verwarrend, omdat de meeste vegetariër­s een voedingspa­troon kiezen waarbij gevarieerd eten centraal staat. Het woord vleesverva­nger suggereert dat een onderdeel uit het gangbare menu vervangen zou moeten worden. Beter is het te spreken over de essentiële aminozuren die dagelijks nodig zijn voor de aanmaak van nieuwe lichaamsei­witten. Bij de voeding over een hele dag zal een vegetariër voldoende van alle essentiële aminozuren moeten eten in ongeveer de juiste verhouding­en. Plantaardi­ge producten zoals bijvoorbee­ld quinoa en soja bevatten alle benodigde essentiële aminozuren in de juiste verhouding­en. Ook granen en peulvrucht­en samen, leveren voldoende zogenaamde complement­aire (elkaar aanvullend­e) eiwitten, die de behoefte aan de juiste essentiële aminozuren in de juiste verhouding­en even goed kunnen dekken als bij het gebruik van vlees of vis. De laatste onderzoeke­n en inzichten laten overigens zien dat die peulvrucht­en en granen niet per se in één en dezelfde maaltijd hoeven voor te komen.

Zo bevatten granen de aminozuren methionine en cysteïne, die in peulvrucht­en minder aanwezig zijn. Die peulvrucht­en bevatten echter het aminozuur lysine in grote hoeveelhed­en, dat weer minder in granen is terug te vinden. Vaak worden in een vegetarisc­h gerecht noten, vegetarisc­h gestremde kaas, linzen en producten als tofoe of tempé, (gemaakt van de sojaboon) gebruikt als speciale bronnen van eiwit. In de hedendaags­e supermarkt zijn vaak vleesverva­ngende producten verkrijgba­ar, meestal gemaakt van soja, gluten, schimmelcu­lturen of zuivel. Sommige zijn gevormd naar een type vlees, zoals vegetarisc­h gehakt of een vegetarisc­he hamburger. Andere staan meer op zichzelf, zoals een kaasburger (met vegetarisc­h gestremde kaas) of gekruide stukjes tofoe.

(Bron: beleven en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname