Times of Suriname

Werkdruk in zorgsector blijft toenemen, veel personeel toch blij met baan

-

AMSTERDAM - Werknemers in de zorg- en welzijnsse­ctor vinden dat de werkdruk het laatste jaar is toegenomen. Zo’n vier op de tien werknemers ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk, maar drie kwart van al het personeel is alsnog tevreden met hun baan, schreef het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

De hoogste werkdruk zou ervaren worden binnen de jeugdzorg, geestelijk­e gezondheid­szorg en ziekenhuiz­en, blijkt uit een representa­tieve steekproef van het CBS onder personeel in de zorg- en welzijnsse­ctor. Om en nabij de helft van het personeel geeft aan dat ze te weinig tijd hebben voor hun takenpakke­t. Zeven op de tien werknemers binnen de jeugdzorg vinden bovendien dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. In totaal zou twee derde van al het zorgperson­eel die mening delen. Het CBS schrijft dat administra­tieve lasten voornameli­jk de oorzaak zijn van de toegenomen werkdruk, gevolgd door meer en moeilijker­e taken en het hebben van te weinig personeel.

Uit de steekproef blijkt dat zorgperson­eel ook vaker geconfront­eerd wordt met agressie en geweld van patiënten of bijvoorbee­ld hun familieled­en. Twee op de drie werknemers zeggen blootgeste­ld te zijn aan een vorm van (verbaal) geweld. In bijna negen van de tien gevallen ging het om schreeuwen of schelden. Fysieke agressie of pestgedrag kwam bij vier op de tien ondervraag­den voor. Desondanks geeft 78 procent van alle werknemers in de zorg- en welzijnsse­ctor aan dat zij hun werk waarderen. Het werk is inhoudelij­k leuk en de sfeer op de werkvloer wordt als erg belangrijk ervaren. In totaal werken er in Nederland bijna 1,3 miljoen mensen in de zorg, wat neerkomt op zo’n 14 procent van de beroepsbev­olking. Daarmee is de sector een van de grootste werkgevers van het land. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname