Times of Suriname

Al-Shabaab pleegt aanslag op Amerikaans­e basis in Somalië

-

SOMALIË - Extremiste­n hebben op twee plaatsen in Somalië aanslagen gepleegd. Eén van de aanslagen was bij een Amerikaans­e basis bij het vliegveld van Baledogle. Er zouden gewonden zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

Gisterocht­end ontploften explosieve­n in twee auto’s bij de ingang van de basis. Volgens ooggetuige­n was er daarna een vuurgevech­t. Waarschijn­lijk zijn enkele strijders van de islamitisc­he terreurbew­eging al-Shabaab naar binnen gegaan. Ze zouden inmiddels zijn teruggedro­ngen. Al-Shabaab heeft via een bericht in de media de verantwoor­delijkheid voor de aanslag bij Baledogle opgeëist.

De Amerikaans­e basis bij het vliegveld van Baledogle ligt zo’n 100 kilometer ten westen van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er zijn speciale eenheden van het Amerikaans­e leger gehuisvest. Vanaf de basis zouden drones worden ingezet om aanvallen uit te voeren op al-Shabaab. Ook worden er Somalische militairen opgeleid.

Rond dezelfde tijd was er in Mogadishu een aanval op een konvooi met Italiaanse VNmilitair­en. Een journalist van persbureau Reuters meldt dat hij een zwaar beschadigd voertuig met een Italiaanse vlag zag. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn.

Al-Shabaab is een aan alQaida gelieerde organisati­e. Ze willen in Somalië een shariastaa­t vestigen. In 2006 kregen ze een groot deel van Somalië, waaronder de hoofdstad Mogadishu in handen. Daar werden ze in 2011 verdreven door militairen van de VN en de Afrikaanse Unie. Sindsdien richt al-Shabaab zich op het plegen van aanslagen.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname