Times of Suriname

Erdogan in opiniestuk “Turkije ijvert voor de waarheid over moordenaar van Khashoggi”

-

VS - Turkije zal verder zoeken naar antwoorden inzake de moord op Jamal Khashoggi, schreef president Recep Tayyip Erdogan gisteren naar aanleiding van de eenjarige gedenkdag van de moord op de Saudische journalist.

In een opiniestuk in de Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi columnist was, noemde Erdogan zijn moord “misschien wel het meest invloedrij­ke en controvers­iële incident van de 21e eeuw, uitgezonde­rd de terroristi­sche aanslagen van 11 september 2001”.

Khashoggi werd op 2 oktober 2018 gedood in het Saudi-Arabische consulaat in Istanbul, waar hij documenten ging ophalen die hij nodig had om met zijn Turkse verloofde te trouwen. Erdogan schrijft dat het 15-koppige moordcomma­ndo dat zijn lichaam in stukken hakte de belangen van een schaduwsta­at binnen de overheid van het koninkrijk behartigde, en niet die van de Saudische staat of bevolking.

Turkse en Westerse inlichting­endiensten stellen dat de opdracht om Khashoggi te doden alleen van de hoogste bestuursni­veaus van de Saudische overheid kon komen. De feitelijke Saudische heerser, kroonprins Mohammed bin Salman, zei aan de Amerikaans­e zender CBS dat hij de moord niet bevolen heeft. “Dit was een gruwelijke misdaad”, zei hij zondag, “maar ik neem als Saudische leider alle verantwoor­delijkheid op, zeker omdat (de misdaad) gepleegd werd door individuen die voor de Saudische regering werkten.” Erdogan gaf kritiek op het bijna complete gebrek aan transparan­tie rond het Saudisch gerechteli­jk onderzoek, de straffeloo­sheid die sommige van de moordenaar­s in het koninkrijk lijken te genieten en de poging tot verdoezeli­ng door een Saudische topdiploma­at in Istanbul.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname