Times of Suriname

Twee kandidaten eisen allebei verkiezing­szege Afghanista­n op

-

AFGHANISTA­N - President Ashraf Ghani heeft in navolging van uitdager Abdullah Abdullah nu ook de overwinnin­g in de Afghaanse presidents­verkiezing­en opgeëist. De eerste resultaten worden op 19 oktober verwacht.

Bij de verkiezing­en in 2014 won Ghani, die sindsdien president is. Omdat Ghani en Abdullah bijna evenveel stemmen kregen, werd voor Abdullah een nieuwe functie bedacht, die van speciaal adviseur van de president. Ook toen claimden beide kandidaten de zege ver voor de officiële uitslag. Dat stortte Afghanista­n in maanden van onrust. De officiële uitslag wees uiteindeli­jk Ghani aan als winnaar.

“Er zijn nog geen uitslagen binnen, maar wij hebben de meeste stemmen gekregen. Er komt geen tweede ronde”, zegt Abdullah zelfverzek­erd. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent krijgt, komt er een tweede verkiezing­sronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Een medewerker van Ghani zegt op zijn beurt dat de verkiezing­en ruim zijn gewonnen. “Uit informatie die we hebben gekregen blijkt dat 60 tot 70 procent van de mensen voor ons hebben gestemd.”

Het hoofd van de onafhankel­ijke verkiezing­scommissie noemt de claims voorbarig. “Een kandidaat kan zichzelf niet tot winnaar uitroepen. Wettelijk gezien is dat onze taak.”

Ghani en Abdullah waren niet de enige kandidaten, maar wel de enige twee die kans lijken te maken op de verkiezing­szege. De opkomst bij de verkiezing­en zaterdag was laag.

(De Telegraaf)

 ??  ?? President Ashraf Ghanim en uitdager Abdullah Abdullah. (Foto: Al Jazeera)
President Ashraf Ghanim en uitdager Abdullah Abdullah. (Foto: Al Jazeera)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname