Times of Suriname

Enorme branden in Siberische bossen na maanden geblust

-

SIBERIË - De enorme bosbranden in Siberië zijn geblust, meldden de Russische autoriteit­en gisteren. Hoeveel land precies in de afgelopen paar maanden is afgebrand, is op dit moment niet duidelijk. Door de vuurzeeën is volgens The Moscow Times een gebied ter grootte van België verloren gegaan.

De branden hebben daarnaast zeker 91,5 miljoen euro aan schade veroorzaak­t, schrijft de Russische krant. Door de rook kregen honderden dorpen en steden te maken met dikke smog.

Het vuur woedde in verschille­nde regio’s waar in de zomer wel vaker grote bosbranden voorkomen. Maar het getroffen gebied is dit jaar groter dan normaal, concludeer­de de ruimtevaar­torganisat­ie NASA afgelopen zomer op basis van satellietf­oto’s. “Wetenschap­pers hebben sinds juni een ongekend aantal bosbranden waargenome­n.”

Veel branden ontstonden door natuurlijk­e omstandigh­eden, zoals het inslaan van de bliksem en de hoge temperatur­en in de zomer. Maar er is ook een grote hoeveelhei­d branden veroorzaak­t door de mens. Soms is er zelfs sprake van opzet, aldus de autoriteit­en. Mogelijk proberen de daders hiermee te voorkomen dat ze worden opgepakt voor illegale houtkap.

Het merendeel van de branden woedde in afgelegen en onbereikba­re gebieden waar geen mensen wonen. Omdat deze moeilijk te bestrijden waren en geen direct gevaar voor mensen vormden, werden deze branden alleen in de gaten gehouden. De autoriteit­en hebben in de afgelopen tijd duizenden brandweerl­ieden en tientallen blusvoertu­igen ingezet in de strijd tegen de enorme branden. De laatste zeven vuurhaarde­n zijn zondag geblust. In totaal 31 Russische regio’s zijn momenteel aangemerkt als risicogebi­eden. (NU)

 ??  ?? Een blusheliko­pter. (Foto: NU)
Een blusheliko­pter. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname