Times of Suriname

Koningin vroeg of ze premier kon ontslaan

-

ENGELAND - De in 1952 aangetrede­n koningin Elizabeth II heeft al met veertien Britse premiers gewerkt en volgens Engelse media zou ze pas kortgelede­n voor het eerst hebben gevraagd of ze een premier kon ontslaan. Het land heeft geen grondwet, veel verloopt volgens allerlei andere geschreven en ongeschrev­en regels. Elizabeth zou zich daarom tot raadgevers hebben gewend met de vraag wat ze als vorstin kan doen om een premier te ontslaan.

Ze worstelde volgens anonieme bronnen met de vraag, nadat premier Johnson het parlement had geschorst en er een juridische en politieke strijd was losgebarst­en over de rechtmatig­heid van die schorsing. Het hooggerech­tshof heeft de schorsing afgelopen week in een vernietige­nd oordeel over Johnsons optreden ongedaan gemaakt. De premier heeft de koningin inmiddels zijn excuses aangeboden voor de schorsing. Hij is echter niet onder de indruk van de opperrecht­ers en diende zijn ontslag niet in. In plaats daarvan daagde hij de oppositie uit voor nieuwe verkiezing­en te kiezen en hij herhaalde dat hij het land hoe dan ook 31 oktober uit de Europese Unie haalt.

De koningin zou volgens de zegslieden niet zelf willen ingrijpen, maar enkel willen weten wat haar staatsrech­telijke positie is. Wat als bijvoorbee­ld Johnson ook zijn ontslag niet komt aanbieden wanneer het parlement een motie van wantrouwen tegen hem aanneemt.

Het fundament van het stelsel is dat de vorst nog steeds de macht om te regeren heeft, maar dat die dat niet meer zelf doet. Sinds de 18e eeuw doen regering en parlement dat voor hem of haar. De vorst kan in de praktijk geen initiatief meer nemen en handelt enkel op aanwijzing­en van premier en regering. Maar in een zeer ernstige constituti­onele crisis, kan hier toch van worden afgeweken, zo bevestigde in 2003 nog een speciale commissie van het Lagerhuis.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname