Times of Suriname

Breuk dam Weg naar Zee hersteld

-

PARAMARIBO - De breuk in de dam van Weg naar Zee is hersteld. Zondagavon­d werd er rond zes uur een breuk geconstate­erd in een van de waterkeren­de dammen te Weg naar Zee. Het zeewater stroomde hierdoor in de landbouwge­bieden in de omgeving van de Brantimakk­aweg.

Na verdere inspectie is gebleken dat particulie­re werkzaamhe­den, ondanks diverse waarschuwi­ngen, toch ertoe geleid hebben dat mangrove is weggehaald en er onvoldoend­e beschoeiin­g van de wal is aangelegd. Door de springvloe­d is de beschoeiin­g weggespoel­d, met als gevolg de breuk en overstromi­ng van het landbouwge­bied. De regering is ingesprong­en voor het herstel van de dam en geeft aan dat zij de werkzaamhe­den in het gebied voortzet, vanaf het Bedevaarts­oord te Weg naar Zee tot aan de Brantimakk­asluis. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C) benadrukt dat menselijk handelen een van de oorzaken kan zijn geweest van de dambreuk, maar dat ook het wassende water van de oceaan de beschoeiin­g kan hebben beschadigd. Hij wijst erop dat het om een kleidam gaat. OWT&C gaat nog enige tijd in het gebied aanwezig zijn en blijven werken om ervoor te zorgen dat zaken zich niet herhalen.

Minister Chotkan zegt dat dit geen eenvoudige taak is. Zijn collega Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij geeft aan dat de boeren schade hebben geleden doordat zoutwater in de landbouwge­bieden is gekomen. Het ministerie heeft snel gehandeld door het overtollig­e water af te voeren. Voor wat eventuele compensati­e betreft, zegt minister Parmessar dat eerst een goede registrati­e zal plaatsvind­en. De precieze schade en zij die schade hebben geleden, zijn vooralsnog niet bekend.

Minister Chotkan geeft aan zich ervan bewust te zijn dat een permanente en duurzame oplossing noodzakeli­jk is. De bewindsman zegt aan het Nationaal Informatie Instituut dat de regering een structurel­e oplossing wil. Hij vraagt echter wat begrip, omdat er wat ruimte nodig is. “Voor de time being werken we eraan om de kleidam te herstellen en te verhogen”, aldus minister Chotkan, die eraan toevoegt dat het zaak is dat er nu echt gestart wordt met het werken aan een daadwerkel­ijke dam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname