Times of Suriname

Suriname beleeft derde Pride Month

-

PARAMARIBO - Gisteren begon de derde Pride Month in Suriname - een maand boordevol events en activiteit­en die de verbondenh­eid laten zien tussen de LGBT+-gemeenscha­p en de Surinaamse samenlevin­g. Het thema van dit jaar is

are family!’

Dit thema is gekozen omdat een familie die je liefde geeft, respecteer­t en ondersteun­t, heel belangrijk is in het leven - of het nu om je biologisch­e familie gaat of om de familie die je zelf kiest. LGB+’ers die worden verstoten door hun eigen bloedverwa­nten, moeten weten dat zij ook een andere familie hebben waarop zij kunnen bouwen.

De Pride-vlag staat symbool voor ons kleurrijk en divers land, waar we met elkaar bouwen aan ons veilig huis: een inclusieve samenlevin­g. Zeker in de Pride Month staan de deuren in Suriname wijd open voor iedereen, wie je ook bent. Een safe space voor iedereen!

“In tijden waarin je het idee hebt dat je nergens thuishoort, is het belangrijk dat je weet dat er een hele grote familie is van LGBT+’ers en bondgenote­n, die je accepteren, respectere­n en van je houden. We worden er alleen maar sterker van door er voor onze familie te zijn!”, zegt Pride Month-coördinato­r Sherwin Vreeswijk.

Pride Month 2019 heeft een gevarieerd aanbod. Zo is er elke donderdaga­vond in TBLcinemas een film te zien die is geselectee­rd door een ambassade. Dit jaar worden de films aangeboden door de ambassades van Brazilië, Canada, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. De toegang is vrij.

De officiële opening van de Pride Month is op zaterdag op de Pier van Torarica, gevolgd door het feestelijk­e Pride Ball. Op 11 oktober, de internatio­nale ‘Coming Out Day’, is er aan de Heerenstra­at het bijzondere event Pride Stories, waar mensen verhalen zullen delen over gebeurteni­ssen, ervaringen of daden waarop zij trots zijn.

Op diverse locaties kan het publiek deze maand vragen

‘We

stellen bij de stand ‘Info uit de kast’. En in Courtyard by Marriott is op 18 oktober de discussiea­vond ‘Pride Talk’. Uiteraard zijn er ook deze Pride Month genoeg events om lekker te dansen, eten, babbelen en genieten.

Het evenement waar iedereen naar uitkijkt, de kleurrijke Pride Walk met aansluiten­d het Q-Yard-Festival, is dit jaar op 26 oktober. Deze loop, waaraan elk jaar meer mensen meedoen, is een absolute blikvanger waarmee Suriname tot ver buiten de grenzen de aandacht trekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname