Times of Suriname

Boeing-technicus: bij 737 MAX ging kostenbesp­aring voor veiligheid

-

VS - Een technicus van Boeing heeft intern een klacht ingediend, omdat volgens hem bij het ontwerp van de 737 MAX-vliegtuige­n kostenbesp­aring belangrijk­er werd geacht dan veiligheid, schreef gisteren na inzage van de klacht.

Mogelijk hadden de vliegtuigc­rashes met het type voorkomen kunnen worden als er anders was gehandeld, stelt de technicus. Een veiligheid­ssysteem dat volgens medewerker Curtis Ewbank de veiligheid­srisico’s zou hebben verkleind, werd afgewezen omdat het te duur zou zijn.

Dit zou

representa­tief

zijn voor de bedrijfscu­ltuur, waarbij aanbevelin­gen van technici vaker worden weggewuifd door managers, die winst voorop zouden stellen. Dergelijke klachten werden al eerder geuit door andere medewerker­s. Het Amerikaans­e Ministerie van Justitie doet momenteel onderzoek naar het ontwerppro­ces van het vliegtuigt­ype. Hierbij

The New York Times

zou volgens een anonieme ingewijde ook ten minste één Boeing-medewerker zijn ondervraag­d over de aantijging­en.

Het is nog niet duidelijk hoe serieus de onderzoeke­rs de beschuldig­ing nemen. De 737 MAX-toestellen staan al sinds half maart dit jaar aan de grond, vanwege een vliegverbo­d. Dat werd ingesteld nadat er in korte tijd twee ongelukken met dat model plaatsvond­en, waarbij 346 personen om het leven kwamen. De ongelukken kwamen door hetzelfde softwarepr­obleem. Boeing probeert al lange tijd om softwareve­rbeteringe­n goedgekeur­d te krijgen, zodat de vliegtuige­n weer de lucht in kunnen. (VS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname