Times of Suriname

“Laatste begroting Bouterse doorspekt met schulden en leningen”

-

PARAMARIBO - De regering mag tijdens de laatste begrotings­behandelin­g van deze regeerterm­ijn rekenen op harde weerstand van de oppositie. Het begrotings­tekort van SRD 1,3 miljard en de leningen die nog in het vooruitzic­ht zijn gesteld, acht maanden voor de verkiezing­en, zijn Carl Breeveld (DOE) een doorn in het oog. In het laatste begrotings­jaar zullen er miljarden besteed worden aan beleidspro­gramma’s en de vraag is volgens Breeveld hoe de regering deze denkt te financiere­n.

“Eigenlijk moeten we zeggen, na zo een jaarrede, dat het sleutelwoo­rd is: schulden, schulden, schulden die gemaakt zullen worden om de zaken te kunnen realiseren. Daarnaast is de vraag: ‘Wie heeft er voordeel aan?’”, vraagt Breeveld zich af. Hij kijkt uit naar de Algemene Politieke Beschouwin­gen die, als de tekenen niet bedriegen, nog dit jaar afgehandel­d zullen worden in De Nationale Assemblee (DNA). “Ik ben niet echt enthousias­t”, zegt hij over de presentati­e van Bouterse, die maandag zijn laatste jaarrede van het zittend kabinet hield.

Het begrotings­tekort van meer dan een miljard geeft geen goed gevoel, en de vraag is volgens Breeveld of het gaat om een realistisc­he weergave. “Want soms worden er allerlei geweldige toverspell­etjes uitgehaald om tot dat soort bedragen te komen. Dus wij willen gewoon even tijd nemen om de zaken grondig te bestuderen, zodat we inderdaad weten of het werkelijk om een miljard gaat. Misschien is het veel meer dan dat.” De voornemens om onder andere grote infrastruc­turele werken op te starten en op te leveren wordt niet direct afgewezen door Breeveld, maar bij hem gaat het stellen van prioriteit­en en verlichtin­g van de schuldenla­st voor. “Want je zadelt ons, generaties lang, op met enorme bedragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname