Times of Suriname

LVV zet eerste stappen herinvoeri­ng inzaaikale­nders

-

NICKERIE - Waterschap­voorzitter­s, voorlichte­rs en ressortlei­ders van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), bestuursam­btenaren van het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng en vertegenwo­ordigers van het Overliggen­d Waterschap Multipurpo­se Corantijnp­roject hebben woensdag tijdens een workshop in Nickerie gediscussi­eerd over het herinstell­en van inzaaikale­nders.

Inzaaikale­nders zijn schema’s die worden gemaakt voor het beurteling­s inzaaien in de verschille­nde gebieden in Nickerie. Volgens Arthur Zalmijn, adviseur van minister Rabindre Parmessar van LVV, die de inleiding verzorgde, zorgt het ontbreken van inzaaikale­nders binnen de rijstsecto­r voor een hoge mate van inefficiën­tie. Zo wordt er op dit moment binnen de inzaaiperi­ode die meestal acht weken duurt, een enorme druk gelegd op alle facetten van de sector. Er ontstaat tegelijk een grote vraag naar water. Druk op de infrastruc­tuur door het non-stop af- en aanrijden van machines, waardoor wegen kapotgaan. Het machinepar­k in het district is vaak niet toegereken­d op de vraag die op dat moment ontstaat, maar ook bij de oogst ontstaan er problemen met een tekort aan beschikbar­e combines en droogfacil­iteiten. Dit heeft zeker zijn weerslag op de prijs die de opkopers aan de boeren bieden, omdat zij dan de aangeboden padie op dat moment niet kunnen afnemen.

Het instellen van inzaaikale­nders is een van de kleine stappen die de LVV-minister wenst te nemen, ter verdere organisati­e van de rijstsecto­r. De inzaaikale­nder wordt binnen grote bedrijven al lange tijd gehanteerd, voor een efficiënte inzet van hun machines en arbeid. De participan­ten aan deze workshop hebben in groepen gediscussi­eerd over de haalbaarhe­id van de inzaaikale­nder in hun omgeving en hebben daarna hun visie hierover gepresente­erd. Volgens de verschille­nde participan­ten is de inzet van inzaaikale­nders noodzakeli­jk binnen de rijstsecto­r, maar dan zal er eerst aan verschille­nde voorwaarde­n moeten worden voldaan. Zo is onder andere aangedrage­n dat de inzaaiperi­oden tenminste 30 dagen van tevoren door de overheid bekend moeten worden gemaakt. Het irrigatiew­ater moet op tijd en in voldoende mate beschikbaa­r zijn. Er moet een goede afstemming zijn tussen waterschap­pen en andere bedrijven die water onttrekken uit het waterschap. En er moet uniformite­it in inzaai van rijstrasse­n zijn. De participan­ten van de workshop menen verder dat de verschille­nde actoren binnen de sector vaker bij mekaar moeten komen omdat alleen door goede regelgevin­g en samenwerki­ng, de voor ogen gestelde doelen kunnen worden bereikt. Afgesproke­n is dat er vervolg zal worden gegeven aan de discussie over de herinvoeri­ng van de inzaaikale­nders

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname