Times of Suriname

Dodelijke zwam ontdekt in Australië

-

AUSTRALIË - In een regenwoud in Australië, niet ver van het Groot Barrièreri­f, is een van ’s werelds dodelijkst­e zwammen gevonden, de ’Poison Fire Coral’ of ’Podostroma cornu-damae’. De zwam is de enige dodelijke waarvan bekend is dat de toxines door de huid worden opgenomen. Fotograaf Ray Palmer vond de zwam in een buitenwijk van Cairns in Queensland “op een kleine verborgen plek, maar dicht bij voorsteden”. Normaal komt de oranje/roodgekleu­rde zwam voor in de bergen van Japan en op het Koreaanse schiereila­nd.

Matt Barrett, paddenstoe­ldeskundig­e aan de James Cook University (JCU), bevestigde de naam van de zwam en waarschuwd­e dat die niet mag worden aangeraakt en al zeker niet mag worden opgegeten. De zwam produceert minstens acht toxische stoffen die door de huid kunnen worden opgenomen. “Van de zowat honderd giftige paddenstoe­len die gekend zijn bij onderzoeke­rs, is dit de enige waarvan de toxines door de huid kunnen worden opgenomen”, aldus Barrett.

De zwam is, volgens Encycloped­ia Britannica, de op een na dodelijkst­e soort. In Japan en Zuid-Korea stierven zo verschille­nde mensen die de zwam in een thee hadden opgedronke­n, omdat ze die hadden verward met wel eetbare paddenstoe­len.

Volgens Barrett kan aanraking al een rode of gezwollen huid veroorzake­n. Consumptie veroorzaak­t een hele reeks symptomen. “Aanvankeli­jk maagpijn, braken, diarree, koorts en gevoelloos­heid, uren of dagen later gevolgd door het loskomen van de huid op het gezicht, de handen en voeten, het krimpen van de hersenen. Dat veroorzaak­t dan weer een veranderde waarneming, bewegingsm­oeilijkhed­en en spraakgebr­ek”, aldus de specialist. Zonder behandelin­g kan dat fataal zijn door orgaanfale­n en een verstoring van hersenzenu­wen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname