Times of Suriname

Olieproduc­tie SaudiArabi­ë volledig hersteld na droneaanva­l

-

RUSLAND - De olieproduc­tie van Saudi-Arabië is volledig hersteld na de droneaanva­llen op twee grote faciliteit­en van staatsolie­concern Saudi Aramco medio vorige maand. Dat zei de Saudische energiemin­ister Abdulaziz bin Salman gisteren op een energiecon­ferentie in Moskou.

Volgens de minister bedraagt de dagelijkse productie van Saudi-Arabië nu 11,3 miljoen vaten, het niveau van voor de droneaanva­llen. Riyad had eerder al gezegd dat de productie eind september weer volledig op stoom zou zijn, maar er kwamen ook berichten dat de herstelwer­kzaamheden veel langer konden duren.

Het productiev­erlies door de aanvallen op faciliteit­en in Abqaiq en Khurais op 14 september bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproduc­tie wereldwijd. De olieprijze­n gingen zeer sterk omhoog na de aanvallen, maar zijn inmiddels weer duidelijk teruggeval­len. De energiemin­ister zei dat de focus van Saudi-Arabië nu weer ligt op de beursgang van Saudi Aramco. Tijdens het panelgespr­ek zei de energiemin­ister nog dat de oliemarkte­n snel een oplossing nodig hebben voor de handelsges­chillen, meldt zender al Arabiya. De Russische energiemin­ister Alexander Novak merkte op dat door allerlei factoren de globale vraag naar olie in 2019 “significan­t lager is” en dat de vraag naar olie minder snel toenam. “Handelsoor­logen en elkaar heffingen opleggen” vertragen de economisch­e groei in de VS, de EU en China, dixit Novak volgens het officiële Russische persagents­chap Tass. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname