Times of Suriname

Europees Parlement wijst Brexitvoor­stellen Britse premier Johnson af

-

VERENIGD KONINKRIJK - De Brexit-stuurgroep van het Europees Parlement heeft gisteren een vernietige­nd oordeel uitgesprok­en over de nieuwe Brexit-voorstelle­n van de Britse premier Johnson, meldt persbureau AP.

In een verklaring meldt de stuurgroep dat Johnsons voorstelle­n “nog niet eens in de buurt komen” van wat nodig is om een compromis te sluiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. “De voorstelle­n van het Verenigd Koninkrijk schieten ernstig tekort en zorgen voor een grote terugval in het opstellen van gezamenlij­ke doelstelli­ngen en verplichti­ngen”, meldt de stuurgroep verder. In de stuurgroep zitten vertegenwo­ordigers van alle grote politieke partijen in het Europees Parlement. De afkeuring van de stuurgroep is van belang aangezien het Europees Parlement een eventuele Brexit-deal moet goedkeuren.

De nieuwe voorstelle­n die Johnson woensdag presenteer­de, bevatten onder meer een ‘aparte status’ voor Noord-Ierland na de Brexit. Noord-Ierland stapt ook uit de douane-unie, maar blijft in ieder geval vier jaar lang in de Europese interne markt. Daardoor hoeven in die periode zo weinig mogelijk fysieke douanecont­roles plaats te vinden op de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en kunnen goederen en spullen tot 2025 die grens makkelijk oversteken, aldus Johnson.

Het parlement van NoordIerla­nd mag bepalen of het akkoord gaat met die overgangsp­eriode en moet die daarna elke vier jaar opnieuw goedkeuren. Johnson vindt dat hij een “redelijk en eerlijk” voorstel doet, maar de Europese leiders zien nog veel “problemati­sche” punten. Als onderhande­lingen over de voorstelle­n geen deal opleveren, is de kans groot dat er een ‘harde Brexit’ plaatsvind­t op 31 oktober.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname