Times of Suriname

Bagdad stelt uitgaansve­rbod in om aanhoudend­e protesten te beteugelen

-

IRAK - In de Iraakse hoofdstad Bagdad is een uitgaansve­rbod van kracht. De maatregel komt er nadat er bij grootschal­ige protesten de afgelopen 24 uur tijd negen mensen zijn omgekomen. Er wordt al twee dagen gedemonstr­eerd in de hoofdstad. Dit belooft een echte test worden voor de regering van Adel Abdel Mahdi, die aan het einde van de maand zijn eerste kaars uitblaast.

Het uitgaansve­rbod verbiedt elke beweging van voertuigen of mensen. Uitzonderi­ngen worden gemaakt voor reizigers van en naar het vliegveld, ambulances, ziekenhuis­medewerker­s, religieuze pelgrims en medewerker­s van elektricit­eit- en waterbedri­jven. In drie andere steden, Nasiriya, Amara en Hilla, waren al uitgaansre­stricties ingesteld nadat protesten over onder meer corruptie en werklooshe­id escaleerde­n.

De manifestan­ten komen onder meer op straat tegen corrupte politici, werklooshe­id en vragen de oprichting van functionel­e openbare diensten. Tot dusver hebben de autoriteit­en de protesten hardhandig aangepakt, met onder andere traangas en waterkanon­nen. In sommige gebieden zijn sociale media en communicat­ie-apps als Twitter en WhatsApp geblokkeer­d. De VN heeft de Iraakse overheid opgeroepen het recht van de bevolking om te demonstrer­en te respectere­n. Er heerst grote frustratie onder de Iraakse bevolking door de slechte infrastruc­tuur en de werklooshe­id. Er wordt dan ook regelmatig geproteste­erd in het twaalfde meest corrupte land ter wereld. Het land is een van de grootste olieproduc­enten ter wereld, maar kampt met een acuut energietek­ort. Veel delen van het land zijn verwoest na de strijd tegen terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname